Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODATA POČAST “Srbi u srebreničkim logorima mučeni, klani, nabijani na ražanj i potkivani”

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Članovi Udruženja “Istočna alternativa” Republike Srpske i grupa građana odali su danas poštu Srbima ubijenim u srebreničkim logorima i položili cvijeće kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici.

U tim zgradama su u proteklom ratu bili logori u kojima je ubijeno desetine srpskih civila i zrobljenih vojnika.

Aktivisti Udruženja “Istočna alternativa” nisu dobili opštinsku saglasnost da danas postave spomen-ploču na zgradu bivše policijske stanice sa imenima Srba koji su u tom logoru mučeni i ubijeni.

Na spomen-ploči, koju su ostavili uz zgradu opštine, napisano je “Srpskim mučenicima zvjerski ubijenim” i navedena su imena Milisava Milovanovića, Bogdana Živanovića, Kostadina Popovića, Dragutina Kukića, Branka Sekulića, Dragana Ilića, Jakova Đokića, Milomira Đukića i Mirka Markovića, za koje postoje svi dokazi i svjedoci da su mučeni i ubijeni u bivšoj zgradi policijske stanice u Srebrenici.

Predsjednik “Istočne alternative” Vojin Pavlović rekao je da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, kako to nameće međunarodna zajednica i zapadni mediji, nego su ovdje Srbi sitematski ubijani i uništavano sve srpsko tokom cijelog rata.

– Zločini su počinjeni na obje strane i to moraju svi da priznaju ako se želi doći do istine – rekao je Pavlović.

On je rekao da su Srbi u srebreničkim logorima mučeni, klani, nabijani na ražanj, potkivani i umirali su na najvećim mukama.

– Njihova imena se znaju i ta se mjesta moraju obilježiti jer je to istina koja se ne smije skrivati i zaboraviti i obaveza potomaka – rekao je Pavlović.

Pavlović je pozvao načelnika opštine Mladena Grujičića da objasni porodicama ubijenih čija su imena napisana na spomen-ploči, da li su oni živi i da li su u Njemačkoj ili nekim drugim zemljama, kao neki čija imena se nalaze u bošnjačkom Memorijalnom centru u Potočarima.

– Niko nije odgovarao za zločine počinjene nad zarobljenim ili Srbima koji su na početku rata ostali lojalni muslimanskoj vlasti, a svi su završili u srebreničkim kazamatima, odakle su samo rijetki razmijenjeni i kratko nakon toga umrli od posljedica torture, kao ni za ostale zločine nad Srbima u Podrinju, što je žalosno i sramota pravosuđa – istakao je on.

Pavlović je rekao da “Istočna alternativa” nastavlja borbu za istinu, a to je da su u tim objektima bili logori u kojima su mučeni i ubijeni Srbi.

Cvijeće je sa predstavnicima ovog udurženja položio i Mića Marković, sin Mirka Markovića, koji je ostao u Srebrenici na početku rata i nakon mučenja preminuo u bivšoj policijskoj stanici.

Članovi Udruženja “Istočna alternativa” već 10 godina 13. jula odaju počast žrtvama, prislužuju svijeće za pokoj duša ubijenih i polažu cvijeće kod tih objekata.

Iz ovog udruženja kažu da se 13. jula 1992. saznalo se da je grupa Srba zarobljena dan ranije u selu Zalazje i da su odvedeni u Srebrenicu, a kasnije je potvrđeno da su odvedeni u bivšu zgradu policije gdje su ispitivani, mučeni i tu im se gubi trag.

Deset zarobljenih se još vode kao nestali.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO