Svijet

ODAVNO NEMA LJUDI, ZATO ŽIVOTINJE CARUJU U Černobilju snimljena rijetka vrsta konja (VIDEO)

Nekad mjesto čuvene nuklearne nesreće danas je dom rijetke vrste konja. Divlji konji Prževaljskog našli su sebi sklonište u napuštenim selima u zoni Černobilja. Ugrožena vrsta koristi prazne strukture, posebno štale, radi skloništa i čak parenja.

ODAVNO NEMA LJUDI, ZATO ŽIVOTINJE CARUJU U Černobilju snimljena rijetka vrsta konja (VIDEO)
FOTO: PROFIMEDIA

Istraživači Univerziteta Gruzije načinili su više od 11.000 fotografija ove vrsta konja uz pomoć kamera koje se aktiviraju na pokret.

Oni kažu da su konji Prževaljskog posljednji primjerci podvrste divljih konja i da je prije 15 godina njih 36 donijeto u zonu. Do 2008. se populacija ovih konja skoro udvostručila, ali istraživači kažu da to nije dovoljno da izađu iz kategorije ugroženih vrsta. Takođe, potrebno je više podataka da bi se došlo do tačnog broja ove populacije.

Nuklearna eksplozija u Černobilju dogodila se 1986, usljed čega je 350.000 ljudi moralo da napusti svoje domove. Područje oko nuklearne elektrane smatra se jednim od najzagađenijh mjesta na planeti. Za ljudima su ostali napušteni kućni ljubimci a došlo je i do porasta broja divljih životnja. Procjenjuje se da u zoni ima više od 600 pasa lutalica, koji se bore da dođu do hrane.

Broj divljih životinja u području danas je veći nego prije 33 godine. Danas tamo možete pronaći losove, vukove, bizone, lisice i desetine drugih vrsta, uključujući evropskog mrkog medvjeda koji nije viđen u regionu više od 100 godina, te rijetke divlje konje Prževaljskog.

(Blic, USA today, Business Insider)