Svijet

Odbila da pregovara sa agentom: Novi ultimatum za majku Navaljnog, ima rok do sutra da SAHRANI SINA

Majci pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog postavljen je novi ultimatum da će njegovo tijelo biti sahranjeno unutar kaznene kolonije gdje je umro, ukoliko ona u roku od tri sata ne pristane da ga sahrani bez prisustva javnosti, saopštila je danas portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

aleksej navaljni
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

Ona je na svom nalogu na mreži Iks navela da je odbila da pregovara sa agentom istražnog komiteta koji joj je iznio ultimatum, pošto oni nisu ovlašćeni da odluče kako i gdje Navaljni treba da bude sahranjen.

Porodica zahtjeva da se sahrana održi po uobičajenim pravilima

– Ona zahtjeva poštovanje zakona, prema kojem su istražitelji dužni da predaju telo u roku od dva dana od utvrđivanja uzroka smrti. Prema medicinskoj dokumentaciji koju je potpisala, ova dva dana ističu sutra. Ona insistira da vlasti dozvole da se sahrana i parastos održe u skladu sa uobičajenom praksom -napisala je Jarmiš.

Pomen Alekseju Navaljnom
FOTO: ANNA SZILAGYI/EPA

Ranije danas direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Aleksej Navaljni ,Ivan Ždanov izjavio je danas da je ruski Istražni komitet postavio brojne uslove za sahranu ruskog opozicionog lidera koji je preminuo 16. februara.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, među tim uslovima su da sahrana mora da se održi “među porodicom” i da se ne najavljuje.

Tijelo će biti prevezeno u Moskvu

Pored toga, tijelo treba da bude prevezeno specijalnim avionom u Moskvu, a porodica bi morala da bude u pratnji zaposlenog u Istražnom komitetu sve vrijeme prije sahrane.

Ždanov je rekao da ruske vlasti zahtijevaju da se tijelo Navaljnog čuva ili u Moskovskoj ili u Vladimirskoj oblasti prije sahrane jer se “komitet plaši da će mrtvačnica biti napadnuta”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu