Svijet

SPECIJALCI OPKOLILI GROBLJE Strahuje se da će biti nemira na sahrani Alekseja Navaljna, sve oči uprte u Moskvu

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider koji je 16. februara preminuo u arktičkoj kaznenoj koloniji pod misterioznim okolnostima, trebalo bi da bude sahranjen danas.

SPECIJALCI OPKOLILI GROBLJE Strahuje se da će biti nemira na sahrani Alekseja Navaljna, sve oči uprte u Moskvu
FOTO: NILS MEILVANG/EPA

Međutim, da li će pokojni strastveni kritičar režima Vladimira Putina konačno moći da počiva u miru, očigledno zavisi od brojnih faktora.

Na dan kada je zvanično objavljen datum njegove sahrane, njegovi saradnici su saopštili da su nepoznate osobe pokušale da osujete unajmljivanje pogrebnog vozila kako njegovo tijelo bilo pokopano.

Pročitajte još

Kako se vidi na fotografijama od jutros iz Moskve, kod crkve Ikona Bogorodica, gdje će se održati služba za preminulog opozicionara, prisutan je i određen broj policajaca i policajaca za razbijanje demonstracija.

Parastos u 12 časova, sahrana u 14 časova

Parastos Alekseju Navaljnu će biti služen u 14 časova po moskovskom vremenu (12 časova po našem vremenu) u crkvi Ikone Bogorodice u Moskvi. Sahrana će se zatim obaviti na Borisovskom groblju u 16:00 po moskovskom vremenu (13:00 GMT).

Sahrana će potom da se održi na Borisovskom groblju u 16 časova po moskovskom vremenu, a u 14 časova po našem.

Julija Navaljna
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

“Ne očekujem mirnu sahranu”

Portparolka pokojnog političara Kira Jarmuš napisala je na društvenoj mreži X da su nepoznate osobe preko telefona pretile vlasnicima pogrebnih vozila i da zbog toga niko od njih nije pristao da preveze njegovo tijelo do groblja.

Ipak, Ivan Ždanov, jedan od saradnika Navaljnog, rekao je da će tim pronaći način i rješenje za sahranu.

A da li će? To je pitanje koje se postavlja poslije svega što je pratilo porodicu, prijatelje i saradnike Navaljanog od njegove sumnjive smrti.

Julija Navaljna, supruga pokojnog političara, već je izrazila sumnju da to neće biti slučaj. Čak je izjavila da očekuje da će policija da hapsi ožalošćene koji dođu da se posljednji put pozdrave s njenim mužem. Njenim riječima: “Ne očekujem da će sahrana proći mirno”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu