Gradovi

Odbornici bili složni: U Višegradu osvojen rebalans za ovu i nacrt budžeta za iduću godinu

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 12.387.686 KM i Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 10.147.160 KM.

Odbornici bili složni: U Višegradu osvojen rebalans za ovu i nacrt budžeta za iduću godinu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Milan Jakšić rekao je da budžet ima razvojnu komponentu koja će se finansirati iz namjenskih sredstava, vodoprivredne i šumske naknade, jedan dio iz sredstava od koncesione naknade, ali imaće i svoju socijalnu komponent koja će podrazumijevati i obezbijediti redovnost u isplati stipendija i socijalnih i drugih naknada.

– U narednih mjesec dana očekujemo da se održe javne rasprave tako da u drugoj polovini decembra dobijemo prijedlog budžeta za 2023. godinu, a poštujući kalendar koji pokriva Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske – naveo je Jakšić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se u decembru očekuje sjednica Skupštine na kojoj će biti razmatran Prijedlog budžeta.

– Donijeli smo odluke koje se tiču davanja poslovnih prostorija Poreskoj upravi Republike Srpske, Centru za socijalni rad, Crvenom krstu, a pokrenuta je i inicijativa za stvaranje integrisanog graničnog prelaza u Kotromanu, čime bi se smanjile gužve – istakao je Đurević.

On je naglasio da je data saglasnost predstavnicima opštine Višegrad da na skupštinama koje se organizuju u cilju održavanja Malih olimpijskih igara (MOSI) Višegrad predlože za kandidaturu za 2025. godinu.

Pročitajte još

“Smatramo da je takva manifestacija potrebna našoj opštini i da bi Višegrad mogao da održi to sa svim potencijalima a uz pomoć Vlade Republike Srpske i da bi bio dobar domaćin”, naveo je Đurević.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Srpko Baranac rekao je da je najbitniji set tačaka koji se odnosi na finansiranje, rebalans budžeta i prijedlog budžeta.

– To je direktna pomoć građanima Višegada, zaposlenima i nadamo se da će sa današnjim danom biti odblokirana sva sredstva koja su bila blokirana da bi se mogla ravnomjerno raspoređivati – istakao je Baranac.

On je napomenuo da su odbornici dali saglasnost za konkurisanje za MOSI 2025. godine u Višegradu.

– Na sjednici se razmatralo i o integrisanom graničnom prelazu Kotroman-Vardište, jer smo svjedoci velikih užvi u ljetnim mjesecima. Protok roba i ljudi mora biti ubrzan i trudićemo se da zajedno sa onima koji su odgovorni pronađemo način da građani i turisti bezbjedno i sigurno prolaze – naglasio je Baranac.

Prihvati notifikacije