Društvo

ODGOVOR SA FILOZOFSKOG FAKULTETA “Izbjegavamo politizaciju i zloupotrebu studenata”

– Filozofski fakultet nikada nije dobio zahtjev od bilo kojeg udruženja da im se u našim prostorijama omogući organizacija konferencije „Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu“. O samom programu konferencije smo saznali dva dana prije konferencije i to preko društvenih mreža – navodi se u saopštenju banjalučkog Filozofskog fakulteta povodom održavanja skupa, na kojem učestvuju i predstavnici grupe “Pravda za Davida”.

ODGOVOR SA FILOZOFSKOG FAKULTETA “Izbjegavamo politizaciju i zloupotrebu studenata”
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pročitajte još

Ne smatramo se obaveznim da učestvujemo u organizaciji bilo kojeg događaja ako u to nismo na profesionalan način uključeni od samog početka. Takođe, nismo u mogućnosti da ustupimo prostor bilo kojem pojedincu, udruženju ili instituciji kada god oni to požele, jer to između ostalog ometa i naš nastavni proces. Smatramo da iz površne organizacije bilo kog javnog događaja na fakultetu gdje se školuje oko 1000 studenata, mogu proisteći razne neželjene posljedice, koje želimo da izbjegnemo. Prije svega, izbjegavamo politizaciju i zloupotrebu studenata od strane bilo koje društvene grupe – navodi se u saopštenju.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Poštovanje akademskih sloboda podržavamo o čemu svjedoči i činjenica da pojedini saradnici Filozofskog fakulteta nesmetano učestvuju u radu te konferencije – dodaje se na kraju saopštenja.

Bura se podigla nakon što je u javnost procurila vijest da je konferenciji „Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu“, koja je trebalo da bude održana na Filozofskom, u posljednjem trenutku otkazano gostoprtimstvo, zbog učešća Ozrena Perduva iz grupe “Pravda za Davida”, te da je na dekana ovog fakulteta, Srđana Dušanića, vršen pritisak da otkaže skup, ili Perduvovo učešće na konferenciji.