Društvo

Odlazi li ljeto i šta nam donosi jesen: Meteorolozi otkrili šta trebamo uraditi da nam se vrijeme normalizuje

Veliko nevrijeme pogodilo je Sloveniju i Hrvatsku. Bujice vode nosile su sve pred sobom. U BiH je pala temperatura, a meteorolozi najavljuju 18 stepeni Celzijusovih.

kiša vrijeme Banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Odlazi li ljeto i šta nam donosi jesen, otkrili su klimatolozi iz BiH i Srbije, Bakir Krajinović i Vladimir Đurđević.

Kraj prošle sedmice obilježilo snažno nevrijeme. Najviše je pogođena Slovenija.

Vladimir Đurđević klimatolog iz Srbije kaže da je klima promijenjena na cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

– Imamo intenzivne padavine i samim tim se povećao rizik o poplavama. Klimatske promjene su prouzrokovale više temperature i tim stepen rasta vodene pare. Atmosfera je bogatija vodenom parom i imaćemo veće količine padavina. Toplija atmosfera je rizičnija i klimatolozi vide danas potvrde prognoza starih nekoliko decenija. Gubimo ljudske živote, štete su ogromne, ljudi su stradali. To je zabrinjavajuće. To neće stati uskoro i očekivati je ekstremnije vremenske prilike – rekao je.

Nakon svježeg i kišovitog vikenda, meteorolozi najavljuju porast temperatura.

Energenti kao što su ugalj, nafta i plin, kaže Đurđević, prouzrokuju klimatske promjene jer se koriste u velikim količinama, te da se mora slušati nauku i naći alternativu tim energentima.

Pročitajte još

Bakir Krajinović, klimatolog iz BiH kaže da vremenske neprilike nisu ništa novo na našim prostorima.

– Sve je to ono što su naši klimatski uslovi vidjeli, ali klimatske promjene prouzrokuju češće i intenzivnije nepogode. To je jedna od posljedica na koje moramo biti spremni u budućnosti. Dešavalo se i prije da smo imali slične oluje, ali ono što se sad dešava je da su češće. Moramo biti spremni na sve ono što nam pruža priroda, a to su dosta nepovoljni uslovi vremenski koji nam nanose štetu. Mi klimu ne možemo vratiti za vrlo kratak vremenski period, ali se moramo pripremiti da ovakve oluje očekujemo – kaže Krajinović.

Ono što hidrometeorološka služba mora uraditi je, kaže Krajinović, da bude otvoreni servis građanima u širenju informacija ranog upozorenja i kako zaštiti ljude u ovakvim situacijama.

Đurđević kaže da su sve zemlje svijeta ratifikovala sporazume iz Pariza da se porast globalne temperature stabilizuje do dva stepena iznad. U narednih 30 godina ugalj, nafta i gas se moraju zamijeniti novim energentima, piše N1.

– Mi taj sporazum ne ispunjavamo jer je temperatura viša za jedan stepen. Mi ćemo u narednih 30 godina vidjeti da smo se zaustavili na dva stepena i imaćemo promjenu klimatskih uslova. Ipak, to nije velika promjena da joj se nećemo moći prilagoditi. Cijeli proces će se ubrzati iz deceniju i deceniju, ali moramo napraviti društvo koje će imati za 30 godina sisteme koji će nas zaštiti od većih poplava i ekstremnijih situacija – rekao je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije