Kultura

ODLIČNA PRILIKA ZA UMJETNIKE Raspisan konkurs za izlaganje u 2022.

Galerija "Sreten Stojanović" iz Prijedora raspisala je konkurs za održavanje samostalnih, grupnih i autorskih izložbi iz oblasti likovnih umjetnosti za ovu godinu, koji će biti otvoren do 3. februara.

ODLIČNA PRILIKA ZA UMJETNIKE Raspisan konkurs za izlaganje u 2022.
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/ RAS SRBIJA

Vršilac dužnosti direktora galerije Aleksandar Drinić izjavio je da se prvi put na ovaj način pravi izbor stvaralaca koji će imati priliku da izlažu u toj javnoj ustanovi, te da će o konkursnim prijavama odlučivati umjetnički savjet koji čine Željka Pajić, Branislav Kecman i Milica Vukojević.

– To je prvi saziv ovog novoustanovljenog stručnog tijela i imenovan je na period od godinu dana. Poslije ćemo možda taj mandat produžiti na dvije godine – rekao je Drinić.

Pročitajte još

On je podsjetio da je prije pandemije Galerija organizovala 10 do 12 izložbi godišnje, da su za ovu godinu planirani festival crteža i muzike, bijenalna izložba radova malog formata u organizaciji Muzeja Kozare i izložbe radova dvoje najboljih studenata banjalučke Akademije umjetnosti.

– Osim tih redovnih aktivnosti, organizovaćemo izložbe na osnovu ovog konkursa. Koliko će ih biti, zavisi i od odziva. Mi se nadamo da će to biti što veći broj kvalitetnih autora i, bude li se tako i desilo, moguće je da ćemo i ustaljeni vremenski period od oko mjesec dana po izložbi smanjiti na možda tri sedmice i otvoriti tako prostor za više izlagača – naveo je Drinić.

On je najavio da će poslije ovog konkursa, biti raspisan i konkurs za književne stvaraoce za period od pola godina.

– To je, takođe, nov način odabira sadržaja koji će se predstavljati u ovoj javnoj ustanovi i svjesni smo da treba vremena da se autori naviknu na to, da se prijavljuju, da znaju za tu mogućnost da imaju pristup. Što se tiče muzičkih sadržaja, njih ćemo i dalje raditi po pozivu – naveo je Drinić.

Konkurs za održavanje samostalnih, grupnih i autorskih izložbi iz oblasti likovnih umjetnosti za 2022. godinu dostupan je na stranici Galarije i na Fejsbuk stranici ove javne ustanove, a rezultati konkursa biće objavljeni 13. februara u 12.00 časova.

Prihvati notifikacije