Svijet

“ODLUKA NIJE POLITIČKA” Vlada odustala od budžeta, ide na privremeno finansiranje

Nova crnogorska vlada neće praviti Nacrt budžeta za narednu godinu, pa će do marta važiti zakonska mjera privremenog finansiranja, saopštio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

“ODLUKA NIJE POLITIČKA” Vlada odustala od budžeta, ide na privremeno finansiranje
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Krivokapić je na konferenciji za novinare rekao da je bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet, ali da su, kako je naveo, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije uticale da vlada odustane od prijedloga budžeta.

Novi budžet će biti spreman do marta naredne godine i biće zasnovan na jasno definisanom programu i politikama vlade, kao i na reorganizaciji koja je prirodna i u duhu sa novom uredbom.

Pročitajte još

– Želimo da imamo početno stanje koje je uradio neko ko je nepristrasan. Da bismo to obezbijedili, krenuli smo u određeni set koraka – rekao je i dodao da odluka vlade nije politička, već da je riječ o brizi o građanima.

– Ova odluka neće uticati na servisiranje plata i penzija – rekao je Krivokapić, preneo je portal RTCG.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović je podsjetio da je vlada izglasana četvrtog decembra, i da oni sada ne mogu da predlože DPS budžet.

– Mi ne možemo da radimo po notama režima koji smo pobijedili. Zato smo i odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja, a do marta predložimo budžet ove vlade, sa razvojnim projektima za koje mi smatramo da su prioritet – naveo je Abazović.

Rekao je da je većina ministarstava zatekla “veliki javašluk i velike dugove”.

– Novac smo za narednu godinu obezbijedili. Čak mislimo da smo obezbijedili novac za 2022. godinu. Imamo veliku podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije – kazao je Abazović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da oni nisu vlada kontinuiteta, te da ni budžet ne sme biti “budžet kontinuiteta”.

Prihvati notifikacije