Digitalna Srpska

ODLUKE DONOSE HLADNE GLAVE Ako želite da uložite novac, POSAVJETUJTE SE S NJIMA, a ne s bankarima

Promjene koje tehnologija donosi u bankarstvu i finansijama izuzetno su velike, pa im se svi akteri finansijskog tržišta moraju prilagoditi prije nego što im posao i klijente uzmu različite finteh kompanije.

ODLUKE DONOSE HLADNE GLAVE Ako želite da uložite novac, POSAVJETUJTE SE S NJIMA, a ne s bankarima
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dio tih promjena uključuje i brojne otkaze, ponekad i zatvaranje poslovnica, jer se poslovanje sve više seli u virtuelni svijet. Na pametnim telefonima sve je dostupno odmah, bez odlaska u poslovnice i čekanja u velikim redovima.

Dok nam fintehi i nove aplikacije poput Revoluta uveliko olakšavaju svakodnevno upravljanje i potrošnju novca, kada su u pitanju neke “veće” stvari poput štednje, dizanja kredita i slično, tradicionalne banke ipak ulivaju veće povjerenje, te se u tim situacijama i dalje često odlučimo na odlaske u poslovnicu i razgovor s bankarima.

Slična je stvar i prilikom investiranja. Dio ljudi i dalje je skeptičan prema tehnologiji pa savjete o investicijama i kupovanju dionica i dalje traži od ljudi, a ne od softvera, odnosno tzv. robotskih analitičara.

Istraživanje koje je nedavno provedeno na Univerzitetu u Indijani pokazuje da bismo ipak trebali dati priliku robotima, jer su njihovi savjeti vezani za ulaganja profitabilniji u odnosu na savjete bankara i finansijskih stručnjaka.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje između 2003. i 2018, kao i više od 76.000 izvještaja o investicijama iz 7 kompanija, koje pri analizi i preporukama za investicije koriste softver. Pokazalo se da su roboanalitičari puno uspješniji prilikom savjeta o kupovini dionica.

Prilikom analize kompanija i tržišta roboanalitičari dubinski ispituju godišnje izvještaje i finansijske rezultate, te na bazi analize svih tih podataka preporučuju kupovinu dionica. Treba napomenuti da naučnici koji su proveli istraživanje ne znaju koliko je kompanija zaista poslušalo savjete robotskih analitičara, odnosno koliko su ozbiljno shvatili preporuke.

Dok su se prilikom preporuka kupovine dionica pokazali prilično uspješnim i boljim od ljudskih analitičara, istraživanje je pokazalo da se isto ne može reći i za preporuke vezane za prodaju dionica, panema dokaza da su roboti pri tome uspješniji od ljudi, piše Biznis insajder.