Digitalna Srpska

UMJETNA INTELIGENCIJA Leteći autonomni robot prepoznaje i bere zrelo voće

Branje voća fizički je naporan posao koji može zahtijevati puno stajanja, čučanja i penjanja, a ponekad zahtijeva fizičku aktivnost i do osam sati dnevno.

UMJETNA INTELIGENCIJA Leteći autonomni robot  prepoznaje i bere zrelo voće
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

 Iako ima svoje dobre strane, to je slabo plaćen i sezonski posao u kojem ima vrlo malo mjesta za napredak.

S obzirom na to da mlađe generacije sve češće migriraju u urbana područja, a pandemija korona virusa ograničava putovanja i sprječava dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja, roboti postaju sve češće rješenje, prenosi Geek.

Firma “Tevel Aerobotics Technologies” razvila je leteći autonomni robot (FAR) koji koristi umjetnu inteligenciju (AI) za prepoznavanje i branje voća. Iz firme navode da se njihovi autonomni leteći roboti mogu koristiti bilo gdje u svijetu te da rješavaju problem nedostatka radne snage istovremeno smanjujući troškove, piše Interesting Engineering.

Robot FAR koristi AI algoritme percepcije za lociranje drveća te algoritme vida za otkrivanje ploda među lišćem. Prilikom branja voća, vrijeme je izuzetno važno, pa tako primjerice, voće ubrano s dvije sedmice zakašnjenja gubio 80% svoje vrijednosti. Roboti beru samo zrelo voće i klasificiraju ga po veličini i zrelosti. Nakon odabira voća, robot pronalazi najbolji način kako mu prići, a potom koristi hvataljku kojom ga uhvati i ubere.

Na jednom voćnjaku može raditi više robota bez rizika od sudaranja jer ih kontroliše jedan autonomni “digitalni mozak”: Takođe, prednost ovih robota je i činjenica da mogu raditi 24 sata dnevno.

Iz firme ističu da roboti nisu zamjena za ljudske berače voća nego da su dizajnirani samo kako bi pružili pomoć.

Prihvati notifikacije