Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODMOR PRETVORILI U PAUZU ZA PUŠENJE Poroci među srednjoškolcima u Gradiški

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Pušenje je veoma rašireno među srednjoškolcima u Gradiški, koji i pauzu između časova koriste za ovaj porok. Poslednjih nekoliko godina to je sve izraženije, smatraju sagovornici Srpskainfo.

Učenici pušaci kažu da je to postalo sasvim normalno među njihogovom generacijom, da za to znaju profesori i njihovi roditelji, ali ih ne upozoravaju na opasnosti od pušenja niti adekvatno suzbijaju.

– Ne vidimo ništa loše u tome. Na malom, a najviše na velikom odmoru pušimo ispred škole, na trotoaru. Počeli smo pušiti još u osnovnoj školi, sasvim spontano, uz kafu. Roditelji znaju za to, ali njima ne smeta, pa svi puše – reklo nam je nekoliko učenika Srednje stručne i tehničke škole.

U prodavnicama blizu srednjih škola potvrdili su nam da, osim cigareta, učenici najčešće kupuju energetske napitke i alkohol.

– To je veoma rašireno. Kupuju cigarete, alkohol, energetska pića i stavljaju u đačke torbe. U kafićima provode mnogo vremena, što je takođe problematično ali, čini mi se da to nikome ne smeta – kazala nam je radnica u marketu u blizini Gimnazije.

U Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi ističu da su odjeljenske starješine dobile zadatak da o štetnosti pušenja intenzivnije razgovaraju sa učenicima, a direktor ove ustanove Darko Golić smatra da je to veoma težak i naporan rad „jer je škola samo jedan od faktora u ovom lancu“.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole, kaže da su se oni uključili u program Prosvjetno-pedagoškog zavoda Republike Srpske „Zaštitimo djecu“.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Formirali smo timove koje čine profesori, ljekari Doma zdravlja, socijalni radnici i policajci. Njihov zadatak je da među učenicima, posebno prvog razreda, te odjeljenjima gdje za to ima potrebe, ukazuju na posljedice ali i uzroke pušenja, alholizma – izjavio je Tomić.

U Centru za socijalni rad Gradiška smatraju da su poroci među srednjoškolcima i omladinom veoma rašireni i da to zahtijeva široku društvenu aktivnost. Rade Cumbo, direktor ovog Centra, kaže da su njihove nadležnosti ograničene.

– Mi kao i policija reagujemo kada se problem dogodi; tada se nama prijavljuje devijantno ponašanje. Naravno, pratimo situaciju i saglasni smo da među srednjoškolcima i omladinom ima mnogo poroka. Osim cigareta i alhohola, to je opojna droga – kazao je Cumbo za Srpskainfo.

Među stanovnicima Gradiške koje smo anketirali prevladava mišljenje da su poroci među mladima dostigli alarmantne razmjere i da je to posljedica nebrige cijele zajednice, roditelja, škola, zdravstvenih i socijalnih ustanova, udruženja građana. Osim toga, smatraju Gradiščani, loš društveni ambijent i uticaj medija, ustupanje prostora problematičnim ponašanjima, nasilju i kriminalu, takođe imaju negativan uticaj.

– Ključnu ulogu ima porodica ali zbog stalnog slabljenja njenog uticaja, „regrutuju“ se djeca odnosno omladina koja zauzima poziciju na krivom društvenom kolosijeku. U školama, profesori koji su nekada bili moralni stubovi i neupitni autoriteti, odavno to nisu – suština je naše ankete.

Sagovornici Srpskainfo takođe se zalažu za efikasnije radionice o štetnosti pušenja, droge i alkoholizma u školama.

Stručne analize ukazuju da sadašnja omladina u visokom procentu počinje da puši u 13. godini, te da je uticaj vršnjaka na prvu upaljenu cigaretu veoma veliki. Djeca najviše uče kroz identifikaciju sa odraslima, posebno roditeljima, smatra Aleksa Sredić, ljekar u gradiškoj Opštoj bolnici.

Foto: Privatna arhiva /RAS Srbija

Aleksa Sredić

– Decu od najranije dobi treba učiti o zdravlju, ali na njima pristupačan način. Treba izdvojiti primjere koji su bitni za njih, u razgovoru koristiti argumente o posljedicama – smatra Sredić.

Kada se govori o pušenju, naglašava ovaj sagovornik, treba to činiti precizno, dosljedno i otvoreno.

– Od najranije dobi u porodici treba graditi klimu da je pušenje štetna i potpuno besmislena navika – preporučuje Aleksa Sredić.

Posljedice pušenja

Pušenje uzrokuje rak pluća i bronhija, povećava rizik pojave raka ždrijela i usne šupljine, oštećuje krvne sudove i pogoduje pojavi suženja krvotoka zbog stvaranja ateroma, nakupina na unutrašnjoj strani stjenke krvnih sudova, te tako povećava rizik pojave većine kardiovaskularnih bolesti.

Pušenje uzrokuje hroničnu opstruktivnu bolest pluća, pogoduje nastanku osteoporoze, impotencije i neplodnosti, bolesti desni i zubnog karijesa, povećava rizik pojave raka bubrega, mokraćnog mjehura i materice, oštećuje probavni sistem, uzrokuje naboranost, suhoću, promjenu boje kože i preuranjeno starenje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO