Magazin

Odmorite um i stvorite naviku "prekidanja": Evo zašto ne treba da ručate za RADNIM STOLOM

Poznato je da hranljivi obrok može doprineti našem zdravlju i produktivnosti, ali je jednako važno kako, gdje i s kim jedemo. Iako možda mislite da ste produktivniji ako ručate za radnim stolom, ručak na drugom mjestu može biti nešto najbolje za vaše zdravlje i zdravlje vašeg poslovanja.

Odmorite um i stvorite naviku "prekidanja": Evo zašto ne treba da ručate za RADNIM STOLOM
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Vanredni profesor organizacijske i upravljanja ljudskim resursima na Univerzitetu u Torontu Džon Trougakos objavio je studiju o obrascima pauze za ručak kancelarijskih radnika i kaže da njihov nedostatak može uzrokovati veći umor i nižu produktivnost, piše Entrepreneur.

Evo zašto nikada ne bi trebalo da jedete ručak za radnim stolom, prenosi Blic.

Odmorite um

– Imamo sasvim određenu količinu psihološke energije koju koristimo svakog dana. Svi napori da kontrolišemo ponašanje, da radimo i da fokusiramo se crpe se iz tog izvora psihološke energije. Jednom kada se taj izvor energije iscrpi, postajemo manje efikasni u svemu – kaže Trougakos.

Obrok tokom posla pruža savršenu priliku da se odvojimo od izvora tog odliva energije i napunimo svoje baterije.

Pojačajte kognitivne sposobnosti

Iako jednostavna promena okruženja može pomoći da se stimulišu nove ideje, studija iz 2013. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Heriot-Watt i Univerziteta u Edinburgu pokazala je da boravak na zelenim površinama, pa čak i gledanje parka s prozora kancelarije, ima regenerativne efekte, pomaže u oporavku pažnje i uticaja stresa.

Stvorite naviku “prekidanja”

Trougakos kaže da su zaposleni često pod pritiskom da ručaju za radnim stolom, jer se boje da ne ispadnu lijeni ako odu na pauzu. Međutim, u proučavanju obrazaca pauze za ručak kancelarijskih radnika, otkrio je da su zaposleni koji su radili tokom ručka bili više umorni.

Pročitajte još

– Umor je povezan sa smanjenjem efikasnosti, produktivnosti i tačnosti rada – kaže on.

Definisanje određene prostorije za odmor zaposlenih znači da kompanije cijeni njihovo vrijeme odmora, što rezultira manjim umorom i većom produktivnošću.

Izbjegavajte poslovne ručkove

Poslovni ručak može biti jednako zamoran kao i ručak dok radite za stolom.

– To vam ne pruža priliku da se oporavite – kaže Trougakos.

Iako možemo pretpostaviti da nam druženje tokom ručka može pomoći da se opustimo, Trougakos kaže da to nije bio slučaj sa zaposlenima u njegovoj studiji koji su tokom obroka imali razgovore usredsređene na posao.

– Družiš se sa ljudima s kojima ne možeš možeš uvijek da se opustiš i budeš svoj – kaže Trougakos.

Dok je vreme provedeno sa kolegama dovelo do većeg nivoa umora, razgovor telefonom sa prijateljem je, s druge strane, djelovao poput odmora. Ako ipak zakažete poslovni ručak, napravite pauzu prije nego što se vratite u kancelariju – prošetajte ili obavite neku aktivnost koja vam prija (muzika, razgovor sa prijateljem) – što će vam omogućiti da se „isključite“ na nekoliko trenutaka, Bankar.me.

Prihvati notifikacije