Svijet

ODNOSI NA TANKOM LEDU Putinu prijete ozbiljne posljedice zbog smrti Navaljnog, Bajden još prije 3 godine zaprijetio

Smrt Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionara i velikog kritičara režima Vladimira Putina, prijeti da potpuno naruši odnose između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

 Aleksej Navaljni
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je da, ako se potvrdi smrt Alekseja Navaljnog, to naglašava “slabost i trulež” u srcu ruske vlade.

Rusija je odgovorna za ovo – rekao je Blinken, prenosi agencija Rojters, i priključio se burnim i oštrim reakcijama iz cijelog svijeta.

U danu kada je objavljena vijest o smrti Navaljnog, ponovo je postao aktuelan govor predsjednika SAD Džoa Bajdena koji je upozorio Vladimira Putina u junu 2021. godine da će se suočiti sa posljedicama ako Navaljni umre u zatvoru. Ali nije precizirao o kakvim posljedice se tačno radi.

Jasno sam mu dao do znanja da bi posljedice toga bile poražavajuće za Rusiju. Šta mislite šta se dešava kada on kaže da se ne radi o povređivanju Navaljnog, sve stvari koje on kaže da bi racionalizovao tretman Navaljnog, a onda on umre u zatvoru? Radi se o povjerenju. Radi se o njihovoj sposobnosti da utiču na druge nacije na pozitivan način – rekao je tada Bajden, ali danas je još nije oglasio povodom smrti Navaljnog.

Pročitajte još

Američki predsjednik je ocijenio da je Navaljnov slučaj “potpuno nepravičan i potpuno neprikladan”, dok je njegov tadašnji bezbjednosni savjetnik Džejk Salivan dodao da je “Kremlj upozoren da će biti posljedica ako Navaljni umre”.

Navaljni je bio jedan od najoštrijih kritičara Vladimira Putina i bio je smješten u zatvoru u blizini Arktičkog kruga. Ruska Federalna kazneno-popravna služba saopštila je u petak da se Navaljni osjetio loše nakon šetnje, da je “skoro odmah izgubio svijest” i nedugo zatim preminuo.

– Preduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale rezultate. Ljekari su potvrdili smrt zatvorenika – navedeno je u saopštenju, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu