Hronika

Održano suđenje klanu Velje Nevolje: Preslušani snimci razgovora Belivukovog saradnika Andrića, otkriveni detalji plana napada na navijače Crvene Zvezde

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je, izvođenjem dokaza, održano suđenje organizovanoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za najteža krivična djela, među kojima i sedam ubistava.

Velja Nevolja i Marko Miljković
FOTO: TV PINK/SCREENSHOT

U sudnici su na današnjem saslušanju preslušani audio snimci razgovora optuženog Marka Andrića sa jednim muškarcem od novembra 2020. godine, a na transkriptu koji prati audio zapis se navodi da Andrić dogovara sa “Dedom” da mu ostavi novac.

Na sljedećem transkriptu Andrić priča sa NN osobom i pominje ponovo novac, odnosno da će tražiti od nekoga 3.000 pa će ostaviti 200 sebi, ne navodeći o kojim valutama je riječ.

Namamili Ljepoju i ubili ga u kući u Ritopeku

Andrić je u ovom predmetu optužen da je pripadnicima grupe otkrio kretanje Milana Ljepoje, kog su kasnije pripadnici ove grupe, kako se sumnja, namamili i ubili u kući u Ritopeku.

Sljedeću glasovnu poruku Andrić šalje Belivuku moleći ga da mu produži rok da sakupi pare i izvinjavajući se što je neka osoba koja mu je bila kao brat pogriješila, kao i da to nije njegova (Andrićeva) greška.

Andrić je rekao da će “sam da radi na pedesetice”, a da je “Cviki” našao mušterije i da će raditi mnogo “brže” na “dvadesetice i pedesetice”.

Prilikom donošenja odluke se neće koristiti audio snimci

Sudija je tokom današnjeg suđenja obavijestila da se prilikom donošenja odluke neće koristiti audio snimci iz Andrićevog stana kao dokaz.

Andrić je na pitanje sudije da li je on na tim audio snimcima, rekao da se ne može utvrditi da je to njegov glas i da ne zna ko je utvrdio da je riječ o njemu.

Preslušan snimak o planiranju napada na navijače Crvene Zvezde

U sudnici je takođe bio preslušan i audio snimak razgovora Marka Andrića sa bivšom vjerenicom, na kojem se pominje da ide po pištolj, kao i drugi snimak nakon sastanaka sa Belivukom, na kojem priča o planiranju napada na navijače Crvene Zvezde.

Tu je Andrić naveo i da će cijela Srbija da “bije Nišlije” i da će “Cigane” pratiti i javljati ostalima gdje se nalaze preko “Skajpa”.

Andrić je pred sudom rekao da to nije njegov glas, kao i da misli da drugi ženski glas nije glas njegove bivše vjerenice.

Prikazana je dokumentacija o forenzičkom pregledu lica mjesta, odnosno kuće u Ritopeku i stadiona Partizana.

Pročitajte još

Naredba suda u Nišu: Da se prisluškuje telefon, ne stan

Tužilac se osvrnuo na odluku suda da iz dokaza izuzme dio audio snimka koji je zabeležen u stanu optuženog Marka Andrića, i predložio sudiji da ispita odluku koju je donijela, jer postoji naredba suda u Nišu da se prisluškuje Andrićev telefon, a ne stan.

On je istakao da se ne radi o tajnom snimanju stana već preko telefona, kao i da nije bitno da li je taj razgovor bio u stanu ili na otvorenom.

On je pojasnio i da radnja tajno praćenje i prisluškivanje poznaje ograničenje da ne može u stanu da se snima, dok za tajni nadzor i komunikaciju ne postoji to ograničenje.

Prikazana dokumentacija o praćenju optuženih

Prikazana je i dokumentacija o praćenju optuženih, kao i fotografija na kojoj su optuženi Belivuk, Miljković, Vlade Georgijev i Slađana Sekulić u restoranu u Loznici, a potom i kako izlaze iz restorana.

Među tim slikama na jednoj je obilježena i Belivukova supruga Bojana Belivuk.

Lazarević je na ove fotografije rekao da se ne vidi o kojim osobama je riječ, kao i da nema naznake o obavljanju krivičnih djela.

Sudija je prethodno odbila zahtjev advokata Dejana Lazarevića za njeno izuzeće navodeći da je zahtjev usmjeren na odugovlačenje sudskog postupka.

Nakon pauze koja je određena suđenje će se nastaviti sutra, preslušavanjem audio snimaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije