Svijet

Oglasio se izraelski ministar odbrane: Vojska će ostati u Gazi dok se ne eliminiše sva infrastruktura Hamasa

Izraelska vojska će pretresti cijeli grad Gazu i sjeverni dio Pojasa Gaze dok sva infrastruktura Hamasa ne bude potpuno uništena, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant. 

izrael gaza
FOTO: ABED RAHIM KHATIB/ANADOLIJA

Vojska će ostati u Gazi “dok se sva infrastruktura Hamasa ne eliminiše”, rekao je Gallant, objavilo je Ministarstvo odbrane.

– Ova akcija koja se sada dešava, na sjeveru Pojasa Gaze, uskoro će dovesti do razbijanja Hamasa u cijelom području grada Gaze i sjevernog Pojasa Gaze – dodao je.

Kako se navodi u saopštenju, ministar odbrane je sa izraelske granice posmatrao naselja Jabalija i Šejaija u sjevernom Pojasu Gaze.

Pročitajte još

– U isto vrijeme, vojska je počela raditi na jugu Pojasa Gaze. Nastavićemo do pobjede i dok se ne ostvare svi ciljevi: eliminacija Hamasa i povratak talaca u Izrael – rekao je Galant.

Izrael je u petak nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednonedjeljne humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno 1.200 osoba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije