Politika

OHR ODGOVORIO DODIKU “Srpska nema pravo da tumači mandat visokog predstavnika”

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) Valentina Incka najavu odgovorili su na najavu člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da se odbace bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

OHR ODGOVORIO DODIKU “Srpska nema pravo da tumači mandat visokog predstavnika”
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

Iz OHR navode da su status i ovlaštenja visokog predstavnika pitanja koja proističu iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava i, prema tome, ne spadaju u nadležnosti entiteta.

Republici Srpskoj ne pripada pravo da se jednostrano povlači iz reformi koje su provedene u okviru Aneksa 4 (Ustav Bosne i Hercegovine), niti joj pripada pravo da ona tumači Aneks 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora), tj. mandat visokog predstavnika – naglasili su iz OHR.

Pročitajte još

Takođe, podsjećaju da bonska ovlaštenja nisu korištena osam godina, ali učestali napadi na Opšti okvirni sporazum za mir opravdava dalje postojanje ovih ovlaštenja.

– Stranke, uključujući i one u RS, imale su dovoljno prilika da pokažu da se mogu dogovoriti oko reformi, uključujući i reforme koje su potrebne da BiH izađe iz međunarodne supervizije na putu priključenja Evropskoj uniji. Pored toga, reforme su podržali Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira, Savjeta bezbjednosti UN i šira međunarodna zajednica, a ogromna većina je ratifikovana u entitetskim i državnom parlamentu – naveli su iz OHR.

Dodaju da bi svako poništavanje reformi podrivalo ekonomsku i političku stabilnost BiH te bi ugrozilo sposobnost zemlje da ispunjava svoje postojeće međunarodne obaveze.

(Klix)