Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OKEANIMA NESTAJE KISEONIKA” Ozbiljno upozorenje svjetskih ekologa

Svijet
Autor:

Foto: Screenshot Facebook/Parley for the Oceans

Klimatske promjene i zagađenje istiskuju kiseonik iz okeana i prijete opstanku mnogih vrsta riba, zaključak je do sada najvećeg istraživanja ove vrste koju je provela Međunarodna unija za zaštitu prirode.

Iako su zagađenje i manjak hranjivih materija u morima poznati već decenijama, istraživači kažu da su klimatske promjene pogoršale situaciju u vezi sa nedostatkom kiseonika.

Nedostatak kiseonika evidentiran je u oko 700 okeanskih lokacija, dok je šezdesetih godina prošlog vijeka to bio slučaj u 45.

Istraživači navode da ova situacija posebno šteti određenim ribljim vrstama kao što su tuna, ajkula i marlin, odnosno vrsta sabljarke.

Poznato je od ranije da određene hemikalije, kao što su nitrogen i fosfor sa farmi i industrijskih pogona, utiču na nivo kiseonika i to je i dalje primarni faktor, posebno u oblastima bliže obali.

Međutim, posljednjih godina povećana je opasnost od klimatskih promjena.

Što je više ugljen dioksida emitovano, čime se jača efekat staklene bašte, to više toplote apsorbuju okeani. Ta toplija voda sadrži manje kisonika, navodi se u istraživanju, prenio je BBC.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO