Društvo

UGROŽENI BISERI SRPSKE ZBOG MALIH ELEKTRANA Novinari i ekolozi u akciji spasavanja rijeka (FOTO)

Novinari šest redakcija iz Banjaluke, među kojima je bila i ekipa Srpskainfo, obišli su rijeke Janj i Pliva i uvjerili se na licu mjesta koliko je štetan uticaj malih hidrelektrana na prirodu i na kvalitet života lokalnih stanovnika.

UGROŽENI BISERI SRPSKE ZBOG MALIH ELEKTRANA Novinari i ekolozi u akciji spasavanja rijeka (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zajedno s aktivistima Centra za životnu sredinu, oni su posjetili Adu Sokošnicu i Janjske Otoke kod Šipova, dva bisera prirode, koja bi uskoro mogla biti uništena zbog izgradnje malih hidroelektrana.

– Od tih elekrana koristi imaju samo investitori, dok priroda i stanovništvo trpe ogromne štete – rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Poseban paradoks je što se male elektrane grade i na područjima za koja je predviđeno da budu zaštićena područja.

Nedaleko od Ade Sokošnice, na rijeci Plivi, izgrađena je MHE Zaglavica, a na istom potezu, samo nekoliko stotina metara naizvodno, odobrena je izgranja još jedne male elektrane.

Na Janjskim Otokama, izletištu poznatom po ljepoti prirode, već su započele pripreme za gradnju jedne mikroelektrane, i to, kako tvrde ekolozi, bez potrebnih dozvola. U planu je i izgradnja male hidrocentrale, koja bi mogla “progutati” najljepše slapove na Janju.

O tome kako se eko udruženja u BiH i regionu, kroz mreže organizacija, kao što su BioNET i Eko-BiH, bore za spas rijeka i koliko im je u tome bitna podrška društveno odgovornih medija, novinari i eko aktivisti su razgovarali u Centru za posjetioce Pecka, nedaleko od izvora Sane.

Prihvati notifikacije