Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OLAKŠANJE ZA STUDENTE S INVALIDITETOM Uskoro lift na Fakultetu za proizvodnju i menadžment

Regioni
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Na trebinjskom Fakultetu za proizvodnju i menadžment počela je ugradnja lifta, kako bi studenti sa invaliditetom mogli nesmetano da pohađaju predavanja.

Konstrukcija je stigla u Trebinje, a u toku su zidarski radovi na dijelu zgrade gdje će biti ugrađen. Lift se ugrađuje sa druge strane objekta u odnosu na glavni ulaz na ovu visokoškolsku ustanovu, a već narednog mjeseca trebalo bi da bude u funkciji.

Nakon zavšetka radova ovaj fakultet biće među rijetkima u Republici Srpskoj koji će obezbijediti nesmetan pristup studentima sa invaliditetom.

Ugradnju lifta na ovoj visokoškolskoj ustanovi, koja radi pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, finasirao je Kabinet predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa oko 68.000 KM.

Lift će, osim invalidnih osoba, moći koristiti i drugi studenti i zaposleni na ovoj trebinjskom fakultetu.

Prepreke

Fakultet za proizvodnju i menadžment smješten je u zgradu bivše vojne kasarne, a na ovoj trebinjskoj visokoškolskoj ustanovi trenutno su dva studenta sa invaliditetom – Milica Ijačić, studentkinja treće godine, i Dušan Galić, student druge godine.

– Za sve osobe sa invaliditetom uklanjanje bilo koje fizičke prepreke je velika stvar. Otklanjanje barijera na fakultetu mnogo znači mom kolegi i meni, ali i svim studentima koji se odluče da studiraju na  trebinjskom Fakultetu za proizvodnju i menadžment, pošto je malo visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i regionu prilagođeno našim potrebama. To dodatno otežava studiranje za osobe sa invaliditetom – kaže Milica Ijačić.

Milica, koja je i odbornica u Skupštini grada Trebinja, sjeća se da je, kad se odlučila da upiše fakultet, prvo morala da otkloni prepreku u svojoj glavi, da će stalno morati da moli ljude da joj pomognu da se popne do učionica i prati predavanja.

– Kad sam to prevazišla, ništa više nije bilo teško. Kolege su me svaki dan čekale kod stepeništa i pomagali da dođem do učionica gdje su predavanja ili vježbe. Zahvaljujući njima moje studiranje je mnogo lakše – ističe ona.

Plemenit gest

Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment navode da su prethodnih godina pokušavali da uslove prilagode studentima sa invaliditetom, pa se, kad je to bilo moguće, nastava održavala u amfiteatru u prizemlju zgrade.

Dušan Janković, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment, ističe da odluka predsjednice RS Željke Cvijanović da se finansira lift na ovoj visokoškolskoj ustanovi mnogo znači za fakultet, ali je, prije svega, plemenit gest.

– To će obezbijediti još bolje uslove studiranja za naša dva studenta, a ovi mladi ljudi, zaista, zaslužuju pažnju šire društvene zajednice. Nadam se da je postavljanje lifta na Fakultetu za proizvodnju i menadžment samo uvod za slične akcije i na ostalim mjestima, kao i druge vrste podrške mladim ljudima sa invaliditetom, a kojima je potrebno samo malo pomoći da se ostvare u životu i postanu uspješni – navodi Jokanović.

Pomoć i djeci u Nevesinju

Kabinet predsjednika RS Željke Cvijanović odobrio je 55.000 KM nevesinjskom Udruženju “Moja nada” za ugradnju lifta za nepokretne osobe u zgradi Dnevnog centra.

Nevesinjsko Udruženje “Moja nada” okuplja 56 djece i omladine s različitim oblicima invaliditeta, među kojima ima i nepokretne djece. Prostorije su na spratu zgrade, a ova barijera predstavlja problem za djecu koja imaju teže oblike invalidnosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO