Regioni

OLAKŠICE ZA BUDUĆE RODITELJE Zbogom nepovoljnim kreditima za vantjelesnu oplodnju

Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta potpisaće ugovore s klinikama u BiH koje se bave biomedicinski potpomognutom oplodnjom. To će omogućiti direktno plaćanje troškova klinikama umjesto dosadašnje refundacije troškova osiguranicima.

OLAKŠICE ZA BUDUĆE RODITELJE Zbogom nepovoljnim kreditima za vantjelesnu oplodnju
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Odlučili smo da se kompletno finansiranje više ne vrši na način da troškove plaća pacijent, a da mu to poslije Fond refundira, jer se zaista radi o visokim iznosima koje nije lako obezbijediti. Zaključićemo ugovore sa svim zainteresovanim ustanovama koje pružaju uslugu asistirane reprodukcije. Objavićemo javni poziv i vidjeti ko će nam se obratiti sa pismom namjere za saradnju, nakon čega ćemo provjeriti kadrovske i tehničke uslove i zaključiti ugovore koji će im omogućiti da nam direktno dostavljaju fakture za izvršenu uslugu – rekao je Miodrag Todorović, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ovu odluku Upravni odbor FZO Brčko distrikta donio je na inicijativu Udruženja „Beba više“ iz Brčkog, koje je ovih dana sa predstavnicima Fonda i klinika iz Sarajeva, Banjaluke i Tuzle organizovalo sastanak na kom se razgovaralo o konkretizaciji odluke.

– Na ovaj način pomoći ćemo ljudima koji su dizali kredite da bi odlazili na postupke biomedicinski potpomognute oplodnje, a poslije refundirali te troškove tako što će biti oslobođeni niza administrativnih procedura i plaćanja kamata na kredite – kaže Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“, dodajući da su ostvarili odličnu saradnju sa Fondom i da će je uskoro ozvaničiti i potpisivanjem memoranduma.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Marko Stanarević iz klinike “Medico S” Banjaluka rekao je da je ova klinika zainteresovana da upozna predstavnike FZO Brčko i Udruženja „Beba više“ sa mogućnostima u postupcima vantjelesne oplodnje.

– Od  kada postojimo na svijet je došlo 1.200 beba, a od prošle godine članica smo pronatal grupacije iz Češke, jedne od najvećih kompanija koje se bave vantjelesnom oplodnjom. Imaju sedam centara vještačke oplodnje, a mi smo nihov prvi iskorak izvan Češke – rekao je Stanarević.

Do 2014. godine FZO Brčko finasirao je jedan, a od te godine i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje. Od oktobra prošle godine odobreno je i finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje za koji je starosna granica sa 42 pomjerena na 45 godina starosti.

– Pokrenuli smo inicijativu kako bi izmjenili odluku koja propisuje da pravo na treći pokušaj vantjelesne oplodnje imaju žene do 45 godina starosti pod uslovom da su prethodno prošle dva pokušaja vantjelesne oplodnje koji se finansiraju iz subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja. Smatramo da to pravo treba omogućiti i ženama koje su prethodno uz pomoć nekog drugog fonda ili vlastitim sredstvima finansirale dva prethodna pokušaja – kaže Lazarević i dodaje da je zahtjev upućen nadležnom odjeljenju za zdravstvo i da se nada da će se o njemu Vlada pozitivno izjasniti.

Za prvi pokušaj 6.000 KM

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko prvi pokušaj vantjelesne oplodnje finansira iznosom od  6.000 KM, dok se drugi i treći pokušaj finansira sa po 5.000 KM.

Zaključno s prošlom godinom finansirana su 232 pokušaja vantjelesne oplodne, a godišnje se za ovu svrhu kroz poseban projekat izdvaja oko 150.000 KM.