Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Oluja

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Avgust je mjesec jezivih godišnjica. Kalendar progona i pokolja počinje 5. avgustom.  Tog datuma, 1995. godine, država Hrvatska je u „vojno-redarstvenoj akciji Oluja“ protjerala 220.000 svojih građana i pobila sve one koji nisu mogli da bježe.

Tog dana država Hrvatska je temeljito etnički očistila, pa opljačkala i opustošila dobar komad svoje teritorije, koju danas zove, gle ironije, „područjem od posebne državne skrbi“. Država Hrvatska danas sve to slavi kao svoju najveću pobjedu. Država Hrvatska i danas progoni svoje državljane Srbe, iako je, realno, Srbina u Hrvatskoj danas teško naći.

Na današnji dan, prije tačno 24 godine, kolone napaćenih prognanika stizale su u Banjaluku, bježeći od „Oluje“ i vjerujući da će im sunarodnici pružiti utočište, ili bar predah.

Kolone su danima stajale na banjalučkim ulicama. Iscrpljena djeca su vrištala u pregrijanim automobilima, a sunarodnici su se pravili da ih ne vide i da imaju neka preča posla.

Još prije Banjaluke na putu su im neki sunarodnici prodavali veknu hljeba po 10 njemačkih maraka, gorivo po sedam, flašu vode po marku.

Predsjednik Republike Srpske tada je bio Radovan Karadžić. Karadžić se tada pravio nevješt, a oružje vojske, čiji je on bio vrhovni komandant, uglavnom je ćutalo, dok su hrvatski bombarderi tukli srpske izbjeglice. Karadžić se baš tih dana, prije 24 godine, proslavio izjavama tipa „što bježite od granata, ne ubija svaka“, i „ko j… narod!“

Srpske izbjeglice su tih dana, prije 24 godine, žarko željele da se što prije dokopaju Srbije. Ali predsjednik Srbije Slobodan Milošević im je poručio da ne prelaze Drinu. Da ostanu u Republici Srpskoj i bore se. Prije toga Slobodan Milošević je Milanu Martiću, predsjedniku Republike Srpske Krajine, na pitanje šta da radi, jer su hrvatski tenkovi pred Kninom,  odgovorio: „Ubij se, Martiću!“

Srbija je tih dana, prije 24 godine, bila jedina srpska zemlja koja nije u ratu.

Republika Srpska Krajina je bila srpska država u državi Hrvatskoj, koja je postojala samo u ratu. Republiku Srpsku Krajinu je izmislio Slobodan Milošević, kad mu je trebala. I pustio je niz vodu, kad mu više nije trebala.

Slobodan Milošević je umro u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Milan Martić je u Hagu osuđen na 35 godina zatvora, zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj.

Radovan Karadžić je u Hagu osuđen na doživotnu robiju zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Komandant „Oluje“ Ante Gotovina je u Hagu oslobođen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO