Svijet

ONI SE BORE ZA LJUDSKE ŽIVOTE Ljekari koji umru radeći svoj posao biće MUČENICI

Kao i pripadnici egipatskih bezbjednosnih snaga koji izgube život u borbi protiv epidemije korona virusa, ljekari koji budu umrli radeći svoj posao biće smatrani mučenicima, a njihove porodice dobiće naknadu, najavio je premijer Egipta Mostafa Madbuli, odgovarajući na upozorenja jednog sindikata medicinskih radnika zbog loših uslova rada tokom pandemije korona virusa.

ONI SE BORE ZA LJUDSKE ŽIVOTE Ljekari koji umru radeći svoj posao biće MUČENICI
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kako navodi Gardijan, Madbuli je time pokušao da ublaži nezadovoljstvo predstavnika sindikata, koji su ministarstvo zdravlja optužili za nemar i za “krivično djelo ubistva neodgovornošću”.

Sindikat je upozorio da bi, ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mjere, zdravstveni sistem mogao da doživi potpuni kolaps, dovodeći do katastrofe koja će pogoditi čitavu zemlju.

U Egiptu je korona virusom do sada zaraženo 350 ljekara a preminulo njih 23.

Smatra se međutim da su stvarne brojke veće, budući da su se ljekari već žalili na nemogućnost da, za sebe ili za pacijente, nabave komplete za testiranje, a jedan ljekar umro je ove sedmice pošto, uprkos nastojanjima svojih kolega, nije mogao biti primljen na liječenje u jednu od prepunih bolnica u Kairu.