Društvo

OPAKA ZARAZA SE NE SMIRUJE Dvije osobe preminule, još 79 slučajeva korona virusa u Srpskoj

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 79 slučajeva zaraze novim virusom korona, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

OPAKA ZARAZA SE NE SMIRUJE Dvije osobe preminule, još 79 slučajeva korona virusa u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Situacija je i dalje nepovoljna, Ali nismo ove sedmice imali trocifren broj oboljelih i nadamo se povoljnijoj situaciji. Molimo roditelje da budu svjesni da cjelokupni teret nije na njihovim leđima, sa početkom nove školske godine. Posebna pažnja se mora obratiti na nastavnike sa hroničnim oboljenjima i stanjima. Ali nošenje maske nije opterećenje ni za njih, već dodatna zaštita – ističe Zeljković.

Javni prevoz će biti pod posebnom lupom u smislu prevoza djece. Čitava epidemiološka situacija će u narednih 28 dana biti pod posebnom lupom.

– Svi građani moraju da poštuju mjere, jer i ako ih malo ne poštuje, to može da ugrozi situaciju – kaže Zeljković.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da je testirano 489 uzoraka.

Preminule su dvije osobe, iz Ugljevika i Donjeg Žabara, u posljednja 24 časa. Od novopotvrđenih slučajeva najviše je iz Banjaluke – 16, zatim Doboja 11, Teslića osam, Gradiške sedam, Laktaša i Dervente po četiri, Ribnika, Čelinca, Broda i Bijeljine po tri, Mrkonjić Grada, Prijedora, Srpca, Modriče, Kotor Varoša i Šamca po dva, te u Gacku, Bratuncu, Prnjavoru, Vukosavlju i Milićima po jedan slučaj.

Hospitalizovano je 242 pacijenta u RS, od čega 65 u UKC RS.

Do sada je u Srpskoj virusom korona zaraženo 7.168 osoba, a preminule su 244 osobe.

– Situacija se i dalje nastavlja u smislu visokog prenosa, ali nema visokog skoka. To nam daje obavezu da sve mjere usmjerimo da polazak djece u školu bude siguran i da bi boravak u školi bio siguran. Osnovni princip je da se smanji broj djece koja međusobno komuniciraju i da se napravi distanca unutar razreda – kaže Aćimovićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nošenje maske je obaveza, osim u učionici, gdje se drži distanca. Ali pored toga, preporuka je da se nosi maska kad god je moguće.

Prvi dani škole za niže uzraste biće sigurno posvećeni učenju o higijenskim mjerama i preporukama, dodaje ona.