Kolumne

Opasan presedan u Parizu

Pandorina kutija je otvorena!

Opasan presedan u Parizu
FOTO: D.DRAGICEVIC

Meč Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Bašakšehira prekinut je zbog rasizma, uprkos velikoj akciji koju Evropska fudbalska federacija (UEFA) sprovodi već godinama.

Da zlo po UEFA bude još veća, neprimjerene riječi su došle od službenih lica na čiju je edukaciju ova asocijacija posebno željela da utiče. Upravo na seminarima je sudijama skrenuta pažnja da izbjegavaju riječi koje mogu da “asociraju” na rasizam i posebno da se izbjegava etiketiranje igrača po boji kože.

Rumunski sudija Sebastijan Koltesku je tokom meča uputio neprimjerene riječi (Negru) kako bi označio pomoćnog trenera koji je vrijeđao sa klupe i tražio je karton za njega. Rumun će sigurno biti kažnjen zbog nesmotrenosti uprkos odbrani da ta riječ u njihovom jeziku nema rasističko značenje, jer je mogao na nekoliko drugih načina da ukaže na vrijeđanje.

Upravo ova pogrešna, neprimjerena, ali vjerovatno i nespretno izgovorena riječ, može da ima velike posljedice po evropski fudbal. Problem rasizma postoji u UEFA takmičenjima i on mora da se iskorijeni oštrim akcijama, ali čini se da pojedini pretjeruju u osudama i da bi u budućnosti mnoge utakmice mogle da budu prekidane.

Naime, čini se da je loša reakcija glavnog sudije Ovidiu Hategana kao i delegata uticala na prekid meč, a mišljenje većine je bilo da se utakmica uz zamjenu četvrtog sudije morala nastaviti. Ovako dva kluba su prekinula meč koji srećom nije rješavao ništa u grupi, jer bi u suprotnom bila narušena regularnost takmičenja, pošto svi mečevi posljednjeg kola moraju da se igraju u identičnom terminu.

Pročitajte još

Upravo ovaj presedan otvara opasnu mogućnost da klubovi iskoriste čak i „navodni rasizam“ kako bi prekidali mečeve koji ne idu u njihovu korist. Tako su Šveđani lažno optužili Rumune, a bilo je optužbi i protiv Srbije , zatim Crne Gore koje su odbačene.

Na mogućnost pretjeranih reakcija upozorili su i pojedini tamnoputi igrači poput Džona Barnsa, Mike Ričardsa koji ističu da se treba vidjeti i kontekst upućenih riječi, te da „crni čovjek“ ne mora uvijek da bude rasistički .

Kao primjer naveli su zahvalnicu Edisona Kavanija koji se na svom profilu zahvalio prijatelju riječima “Gracias, negrito”. Nakon što je shvatio da bi njegova poruka mogla da ima i drugačije konotacije, Urugvajac je obrisao poruku, a zatim je istakao da nije razmišljao da bi zahvalnica mogla da bude protumačen kao rasizam. Ili primjer iz regiona kad su navijači Crvene zvezde pred meč sa Olimpijakosom istakli da jedva čekaju da vidi svog “crnog brata” Čarlsa Dženkinsa, koji je i dalje među najomiljenijim igračima koji su nosili dres beogradskog tima.

UEFA mora da postavi jasne smjernice službenim licima, šta sve i u kom kontekstu posmatra kao rasizam, jer je sigurno i rečenica kojom su u turskom klubu poručili da se „Rumuni u njihovoj zemlji smatraju za cigane“ može protumačiti kao narušavanje ovih pravila. U suprotnom moglo bi da dođe do velikih problema u interpretaciji i novih problema što u evropskoj federaciji sigurno žele da izbjegnu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije