Politika

Opasno zatezanje konopca: Vlasti Srpske u kratkom roku otvorile više "frontova"

Vlasti Republike Srpske u kratkom roku otvorile su nekoliko “frontova” i uspjele da gotovo u isto vrijeme uđu u sukob s domaćom novinarskom zajednicom, nevladinim organizacijama, SAD, Velikom Britanijom, diplomatama EU…

Opasno zatezanje konopca: Vlasti Srpske u kratkom roku otvorile više "frontova"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Bez obzira na oštro protivljenje novinara, brojnih pravnih stručnjaka, predstavnika međunarodne zajednice i značajnog dijela domaće javnosti, Narodna skupština Republike Srpske prekjuče je, glasovima poslanika vladajuće koalicije, usvojila sporni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima se, između ostalog, kriminalizuju kleveta i uvreda i predviđaju drakonske kazne za navodnu povredu časti i ugleda.

Zatim je, istog dana, Vlada Republike Srpske ispunila još jednu raniju najavu lidera SNSD i aktuelnog predsjednika Srpske Milorada Dodika, utvrdivši Nacrt zakona o NVO, koji će, po mišljenju predstavnika nevladinog sektora, biti izrazito rigidan prema radu tih organizacija. Takođe, isto tako po ranijoj najavi Milorada Dodika, Vlada Srpske odlučila je i da institucije i zvaničnici Republike Srpske prekinu sve kontakte s američkim i britanskim diplomatama u BiH, jer se, kako se navodi u odluci, oni miješaju u unutrašnje stvari BiH i djeluju “antidejtonski”.

Komentarišući za Srpskainfo galopirajuću “inflaciju sukoba”, koje su vlasti Republike Srpske inicirale u posljednje vrijeme, politikolog Darko Kuzmanović smatra da ovakvo ekstremno “zatezanje konopca” od strane vlasti, prije ili kasnije, neminovno mora dovesti do njegovog pucanja.

FOTO: BN TV/SCREENSHOT
FOTO: BN TV/SCREENSHOT

– Kad tad će morati doći do kraha sistema i samo je pitanje da li će takav scenario uslijediti reakcijom naroda na ulici ili pak, ekonomskim propadanjem zbog odlaska stanovništva. Druga opcija je mnogo vjerovatnija, a to će naročito postati izvjesno ukoliko se zakon o kleveti počne primjenjivati u praksi – kaže Kuzmanović.

Pročitajte još

Upozoravajući na to da Republici Srpskoj prijeti demografska katastrofa jer, kako kaže, mladi, obrazovani i sposobni već godinama masovno bježe iz zemlje u kojoj caruju korupcija, nepotizam i kriminal, Kuzmanović tvrdi da će navedenim odlukama vlasti, kojima se želi ugušiti kritičko mišljenje i sloboda govora, kao i uvođenja u realnu opasnost od dodatne izolacije Srpske zbog zaoštravanja odnosa s dvije najmoćnije zapadne države, taj proces samo biti dodatno ubrzan.

– Sagledavajući kompletno političko-ekonomsko stanje i izolacionizam u koji nas vuče vlast, potpuno je jasno da Republiku Srpsku u narednom periodu očekuje još veći egzodus i mladog i starog. Svako će, na ovaj ili onaj način, naći izlaz iz ovog haosa. Ekonomski uništena, politički osiromašena, obrazovno zatupljena i unazađena, Republika Srpska će ostavši bez i ovo malo kvaliteta koji još uvijek živi ovdje, uskoro postati zemlja moćnih i nemoćnih, penzionera i političara, modernih robova i robovlasnika. Sve ono što je sposobno i zdravorazumski posmatra stvarnost koju živimo, napustiće ovaj prostor jer je to očigledno postao jedini način da obezbijedi goli opstanak – smatra Kuzmanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije