Politika

OPOZICIJA GLASALA RAZLIČITO Poslanici PDP nisu podržali zaključke Milorada Dodika

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici, dvotrećinskom većinom, potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, o proglašenju odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa, a ono što je zanimljovo jeste da su opozivioni poslanici glasali drugačije.

OPOZICIJA GLASALA RAZLIČITO Poslanici PDP nisu podržali zaključke Milorada Dodika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uz poslanike vladajuće većine kolaicije, odnosno Klubove poslanika SNSD, DNS, SP, Demosa, NDP, Ujedinjene Srpske, SPS i poslaničke grupe Nezavisni poslanici, za su bili i poslanici SDS, dok poslanici PDP nisu glasali.

Narodna skupština Republike Srpske je jedan od mehanizama zaštite srpskih predstavnika na nivou BiH, međutim, to najviše zakonodavno tijelo je zloupotrebljeno od srpskog člana Predsjedništva i ne vidimo smisao glasanja po njegovim zaključcima koji se nikada ne sprovode – rekao je potpredsjednik PDP i narodni poslanik, Igor Crnadak za Srpskainfo.

On je upitao – Šta je sa zaključcima iz februara kada se najavljivao „RS egzit“ i da će se po toj temi razgovarati u roku od 60 dana?

– Šta je sa poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske? Idu li strane sudije iz Ustavnog suda i zašto dogovor parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, da domaće sudije umjesto stranih bira NSRS, sa HDZ promijenjen u to da se domaće sudije Ustavnog suda BiH biraju Predsjedništvo i parlament BiH? – upitao je Crnadak.

On kaže da posebne sjednice „srpskom članu Predsjedništva služe kao pozornica za bacanje magle u oči, skretanje pažnje sa aktuelnijih tema koje mu ne idu u korist, vrijeđanje opozicije, izbacivanje frustracija, čime ponižava NSRS i Republiku Srpsku“.

– U tome mu svesrdno pomaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS, koji ne smije zaustaviti Dodika u njegovim performansima, a opozicionim poslanicima bi najradije zalijepio traku na usta – navodi Crnadak.

Za razliku od PDP, SDS je podržao ove zaključke i to zbog toga, kako je objasnio poslanik SDS, Zoran Vidić, vitelni interesi Republike Srpkse bili nesporni.

– Koliko god teme bile benigne u odnosu na neke krupne stvari, mi želimo da se, kada su u pitanju ovakve stvari, pojavljujemo kao Republika Srpska, a ne kao Bih. Želimo da MUP RS ima pristup i kontrolu nad informacijama koje se tiču kretanja putnika kroz BiH – rekao je Vidić.

On kaže da je SDS juče na ovaj način potvrdila državnotvornost.

–  Nesreća svih nas je što je srpski član Predsjedništva taj koji jeste, ali šta ćemo sada, ovu su bile nesporne teme i za nas je to bilo nesporno da se prodrži – objasnio je on.