Društvo

OPREZ NA TOČKOVIMA Zbog velikih padavina mokar kolovoz, magla i odroni

Vozačima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros se savjetuje da budu oprezni zbog mokrih i klizavih kolovoza, učestalih odrona i magle koja mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

OPREZ NA TOČKOVIMA Zbog velikih padavina mokar kolovoz, magla i odroni
FOTO: TANJA VUKOMANOVIĆ/RAS SRBIJA

Kroz kanjon Tijesno kod Banjaluke, na dionici Karanovac-Crna Rijeka, zbog održavanja penjačkog festivala “Dril end čil” do 15. septembra biće obustavljen saobraćaj od 11.00 do 11.45 časova. Vozila će u tom periodu biti preusmjeravana na alternativni putni pravac Banjaluka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.

Na regionalnom putu u Rudom u toku je zamjena drvene konstrukcije mosta na rijeci Lim, zbog čega dolazi do povremenih jednočasovnih obustava saobraćaja.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen i na magistralnim putnim pravcima Kotor Varoš-Obodnik, Johovac-Rudanka kod Doboja, Krupac-Bogatići na području opština Istočna Ilidža i Trnovo, regionalnim putevima Lukavica-Pale, Šekovići-Caparde i Obudovac-Lončari zbog radova na lokalnim putevima u opštini Donji Žabar.

U toku su radovi i na auto-putevima Gradiška-Banjaluka i “9. Januar” od Banjaluke do Doboja zbog čega je na tim lokalitetima na snazi izmjena saobraćaja.

Klizišta su usporila saobraćaj na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare-Čelić, kao i na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica u mjestu Strike.

Zbog pokretanja klizišta saobraćaj je potpuno obustavljen na lokalnom putu Svodna-Brezici na području opštine Novi Grad.

U Trnu se zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe saobraćaj preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok je teretnim vozilima zabranjen prelazak.

Izmjene u odvijanju saobraćaja aktuelne su i u Banjaluci zbog radova i manifestacije koja će ovog vikenda biti održana u Parku Mladen Stojanović.

U FBiH i dalje su radovi aktuelni u tunelu Vranduk dva na magistralnom putu Zenica-Nemila zbof čega se na tom lokalitetu saobraćaj odvija usporeno i zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Do obustave u odvijanju saobraćaja dolazi u noćnim časovima i to pola časa poslije ponoći do 1.30, od 2.00 do 3.30 i od 4.00 do 5.30 časova. Na obilaznici kroz naselje Tetovo, regionalnim putem Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi sedam i po tona.

Sporije se zbog radova saobraća i na dionicama magistralnih puteva Konjic-Jablanica, Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Lanište-Ključ i Jajce-Jezero.

Kada je riječ o graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjednosnih razloga i dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske.

Iz AMS savjetuju vozačima da vožnju prilagode uslovima na putu, da drže odstojanja između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.