Društvo

VOZAČI POLAKO VOZITE Mjestimična magla u kotlinama i duž riječnih tokova, povećana opasnost od odrona

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po pretežno suvim kolovozima, u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično ima magle, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

VOZAČI POLAKO VOZITE Mjestimična magla u kotlinama i duž riječnih tokova, povećana opasnost od odrona
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Vozačima iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog radova na dionici od kružnog toka kod Gimnazije u Banjaluci do Karanovca, saobraćaj će se odvijati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, te vozače iz AMS mole za strpljenje.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, biće izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac.

Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na novoizgrađenoj dionici auto-puta na Koridoru “Pet ce” Tovira – Kostajnica, do 15. septembra izvodiće se probne, odnosno testne vožnje na novoizgrađenoj trasi.

Pročitajte još

Tokom tog perioda na istoj dionici biće postavljena saobraćajna signalizacija kojom će biti regulisana brzina kretanja, ograničena na nivou gradilišne, odnosno brzine u toku izvođenja radova, a nakon toga projektovana od 130 kilometara na čas.

Za vrijeme trajanja probnog perioda korisnici ove dionice auto-puta neće plaćati putarinu.

Zbog radova na farbanju tunela i instalaciji opreme izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja u tunelu “Čeljigovići” na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske/FBiH /Lapišnica/ – LJubogošta, kao i u tunelu “Stambolčić” na magistralnom putu Pale – Podgrab.

U toku su radovi na proširenju i rekonstrukciji vodovodnog sistema, zbog čega će biti izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske /Bogatić/.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Stari Majdan – Banjaluka /Rudarska/izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog čega iz AMS savjetuju vozače da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog radova na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske /Bakračuša/ – Nevesinje jedan.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici regionalnog puta Prijedor tri – granica Republike Srpske/FBiH /Stara Rijeka/ za vrijeme prelaska radnih mašina preko puta, tokom eksploatacije rudnika LJubija.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, saobraćaj će se izvoditi uz izmijenjen režim vožnje.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča – Goražde, u mjestu Filipovići na liniji razgraničenja odvija otežano, jednom trakom.

Produženi su radovi na regionalnim putevima Srbac – Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva – Razboj, Razboj – Tedin Han i Tedin Han – Teslić zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

Jednom kolovoznom trakom, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija na dionici magistralnog puta Foča – Goražde, u mjestu Filipovići (na samoj liniji razgraničenja), te na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku broj na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH (Crne Gore – Šćepan Polje) zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH zbog radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Tarčin – Konjic zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta “Bradina”, u noćnim časovima, od 22 do 6 časova, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana na ovoj dionici saobraćaj se odvija dvosmjerno, bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu “Skela”, tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

U noćnim časovima, od 22 do 6, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija na dionici auto-puta Zenica jug – Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima Bihać – Bosanski Petrovac /(– Dubovsko), Žitomislići – Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf – Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima u BiH za sada nema dužih zadržavanja.

Do 30. septembra otvoren je granični prelaz Krstac na putnom pravcu Gacko – Nikšić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu