Društvo

OPREZ ZBOG DELTA SOJA Ivanuša: Dobru situaciju koristiti za vakcinaciju

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša navodi da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i da to treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja virusa.

OPREZ ZBOG DELTA SOJA Ivanuša: Dobru situaciju koristiti za vakcinaciju
FOTO: NOVA S/YOUTUBE/SCREENSHOT

Marijan Ivanuša navodi za RTS da prva dva slučaja delta soja u Srbiji ne znači da ćemo sutra imati tešku epidemiju, ali i da situacija može da se pogorša kroz par nedelja.

– Trenutna epidemijska situacija u Srbiji je jako dobra, a to što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu. Vidjećemo, ja se nadam najboljem. Vidjeli smo to u Ujedinjenom Kraljevstvu i u drugim evropskim državama gdje se delta soj proširio i gdje se situacija pogoršala. Trenutno stanje u Srbiji je svakako jako dobro i to stanje treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja, jer vakcina je najdjelotvornija preventiva protiv te zaraze – navodi Ivanuša.

Pročitajte još

Zbog širenja delta soja, cijeli svijet je na oprezu, iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju na brzo širenje posebno sa masovnih događaja. Ljekari upozoravaju da je otporniji na visoke temperature u odnosu na prethodnu varijantu i da pogađa mladu populaciju. Karakterišu ga glavobolja, malaksalost, bol u grlu, kijavica, temperatura.

– Delta soj se jako brzo širi, postaje preovladavajući virus i očekujemo da će 90 odsto svih slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti rezultat zaraze delta tipom korona virusa – navodi Ivanuša.

Ističe da zbog brzine i lakšeg širenje mjere moraju strogo da se primjenjuju.

FOTO: FOCKE STRANGMANN/EPA
FOTO: FOCKE STRANGMANN/EPA

– Virus se u evropskom regionu proširio na 40 država. Najteže stanje je u Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kipru, Portugalu, Gruziji, Kirgistanu – objašnjava Ivanuša.

Navodi da je u Sloveniji registrovano više od 60 slučajeva delta soja, ali, kako kaže, epidemiološke brojke su još uvijek dobre.

Ivanuša je naveo i da zabrinjava to što se delta sojem mogu zaraziti osobe koje su već preležale kovid-19.

Na pitanje da li je publika na evropskom prvenstvu u fudbalu mogla da utiče na pogoršanje trenutne epidemijške situacije navodi da je bilo navijača koji su se sa utakmica vratili zaraženi, ali, kako kaže, to nije u velikoj mjeri uticalo na pogoršanje stanja u Evropi.

– Bilo je takvih slučajeva, izvještavale su neke države da su se ljudi koji su bili na utakmicama vratili zaraženi. To može imati neki određeni uticaj, ali je to samo jedan od dogadaja, tako da bih ja rekao da to nije kobno uticalo na pogoršanje stanja u Evropi – ocijenio je Ivanuša.

Prihvati notifikacije