Svijet

OPSADNO STANJE U UKC TUZLA Skoro 120 zaposlenih u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima

Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, izjavio je da je blizu 120 zaposlenih u ovoj medicinskoj ustanovi u izolaciji nakon što se ispostavilo da su imali kontakt sa zaraženim radnicima „Medical Institute Bayer“ (MIB) Tuzla.

OPSADNO STANJE U UKC TUZLA Skoro 120 zaposlenih u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Prvi slučajevi zaraze u Tuzlanskom kantonu otkriveni su u petak upravo na MIB. U direktnu ili indirektnu vezu s ovim klasterom dovodi se 21 zaražena osoba. Preostalih devet je iz Lukavca, Gračanice, Živinica i Srebrenika, prenosi Avaz.

Naši zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženim zaposlenima MIB biće testirani kod svojih kuća. Takvi radnici će u trenutnim okolnostima biti odstranjeni iz daljnjeg procesa rada – izjavio je Jusufović.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije opravdano se sumnja da je Covid-19 ušao i u UKC Tuzla, ali to direktor Jusufović nije mogao potvrditi dok Higijensko-epidemiološka služba UKC Tuzla ne obavi svoj dio posla.

Upravo se strahovalo od ulaska koornavirusa u UKC Tuzla, a još se vjeruje da se može izbjeći najcrnji scenario.

U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla nalazi se deset osoba zaraženih korona virusom. Šest pacijenata ima lakšu, a četiri pacijenta srednje tešku kliničku sliku.

Prihvati notifikacije