Hronika

Optužen bivši direktor šumskog preduzeća: Za godinu dana zaposlio 135 osoba bez konkursa

Potvrđena je optužnica protiv bivšeg direktora Šumskog privrednog društva Hercegbosanske šume d.o.o. Branka Ivkovića bog zapošljavanja 135 osoba, mimo konkursa.

KAMIONI SA BALVANIMA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sudac za prethodno saslušanje Opštinskog suda u Livnu je za 28. rujna 2023. godine zakazao ročište radi izjašnjenja o krivici u krivičnom predmetu protiv optuženog, bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o Branka Ivkovića.

Opštinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Livnu, protiv osumnjičenog Branka Ivkovića radi postojanja osnovane sumnje da je radnjama opisanim kao u optužnici počinio krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Kako se navodi u optužnici, navedenom se stavlja na teret da je u svojstvu odgovorne osobe, u pravnoj osobi, ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, od 7. novembra 2018. do 20. novembra 2019. godine, kao direktor preduzeća, iskoristio svoja službena ovlaštenja propisana Statutom društva te suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, bez procedure provođenja obaveznog javnog oglašavanja konkursa za prijem u radni odnos, direktnim zaključivanjem ugovora o radu, vršio prijem u radni odnos 135 osoba.

Pročitajte još

Nakon prijema, osobe su raspoređene u razne organizacijske jedinice preduzeća: Direkcija društva Kupres, Šumarija Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

Dalje se navodi da te određene osobe u vrijeme prijema u radni odnos u skladu sa internim pravilnicima, nisu ispunjavale opšte i posebne uslove u pogledu stručne spreme i radnog iskustva propisanih za radno mjesto za koje su zaključeni ugovori.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo izvođenje preko dvije stotine materijalnih dokaza uključujući saslušanje 37 svjedoka, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije