Hronika

OPTUŽNICA PROTIV AUTO-MAFIJE Ukrali 200 automobila vrijednih VIŠE MILIONA MARAKA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 27 članova organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za krađu više od 200 automobila, vrijednih nekoliko miliona maraka.

OPTUŽNICA PROTIV AUTO-MAFIJE Ukrali 200 automobila vrijednih VIŠE MILIONA MARAKA
FOTO: RAS ARHIVA

Optuženi u predmetu „Volan“ se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa krali i prodavali uglavnom skupocjena vozila. Oni su automobile najčešće krali na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH.

-Optuženi dolazi iz oba entiteta, a istraga je vođena duži vremenski period. U akciji su učestvovali pripadnici SIPA, MUP RS, a poseban doprinos dali su policajci MUP Kantona Sarajevo i Granične policije BiH rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

foto: KLIX
foto: KLIX

-Tokom istrage prikupljeni su dokazi, da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv.“auto-mafije“, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, krali vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i Zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima, počinili krađu najmanje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više miliona maraka – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon krađe, vozila su skrivali na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup. Ako isti ne bi bio realizovan, dalje je vršeno krivotvorenje dokumentacije, te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

Optužnica je podignuta protiv:

Danila Cicović, Vladimira Krsmanović, Marka Trifković, Srećka Trifković, Srećka Mandić, Slavena Dakić, Tomislava Petrović, Njegoslava Milinković, Bojana Košarac, Enisa Mandala, Miroslava Pajić, Srete Pajić, Davora Ninković, Joze Markić, Puniše Purković, Dalibora Vasković, Miroslava Škobo, Mirsada Brkić, Zorana Mirjanić, Bojana Stašević, Zorana Čobović, Milorada Mirković, Nikole Radić, Branislava Gordić, Miroslava Čepo, Gorana Nižić i Ferde Vukoja.

Prihvati notifikacije