Hronika

Uhapšeni čuvar časti u MUP RS i sin biznismena iz Laktaša: Tužilaštvo BiH nastavlja s RAZBIJANJEM KRIMINALNE HOBOTNICE u policiji Srpske

Nedeljko Lubura, policijski službenik MUP Republike Srpske, i Bojan Roguljić, sin biznismena Slavka Roguljića, uhapšeni su juče u Banjaluci i Laktašima po nalogu Tužilaštva BiH.

Uhapšeni čuvar časti u MUP RS i sin biznismena iz Laktaša: Tužilaštvo BiH nastavlja s RAZBIJANJEM KRIMINALNE HOBOTNICE u policiji Srpske
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Lubura je u trenutku hapšenja, kakvog li apsurda, bio zaposlen u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti MUP Republike Srpske.

Po već ustaljenoj proceduri, nakon hapšenja, protiv službenika MUP Republike Srpske pokrenut je disciplinski postupak, a on je suspendovan s radnog mjesta.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
Nedeljko Lubura

Službenik MUP Republike Srpske osumnjičen je za organizovani kriminal, pomaganje osumnjičenom za krivična djela, te zloupotrebu službenog položaja. Za ova krivična djela osumnjičen je i uhapšeni Rogljić.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su prokrijumčarili jednog pripadnika kriminalne organizacije iz Crne Gore u BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Žandarmerija MUP RS juče ujutro blokirala je poslovne objekte “Jezero” i “Bomi” u vlasništvu Roguljića.

Pretresi ovih objekata trajali su više časova.

Organizovani kriminal

Tužilaštvo BiH, koje rukovodi istragom u ovom slučaju, nakon hapšenja osumnjičenih saopštilo je da se Lubura tereti da je pomagao osumnjičenom nakon izvršenog krivičnog djela.

– Osobe koje su lišene slobode pod istragom su, te su osumnjičene da su počinile krivično djelo “organizovani kriminal” u vezi s krivičnim djelom “krijumčarenje lica”, a službeno lice koristeći svoj službeni položaj pomagalo osumnjičenom nakon izvršenog krivičnog djela zloupotrebom položaja ili ovlaštenja. U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa Europolom- naveli su juče iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će, kako se navodi, u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima, odnosno eventualnom zahtjevu za određivanjem jednomjesečnog pritvora.

Pročitajte još

– Tužilaštvo BiH će u narednom periodu, zajedno s policijskim partnerskim institucijama, staviti fokus na intenzivno procesuiranje koruptivnih djela visoke korupcije u kojima se vrši zloupotreba policijskih kapaciteta i institucija BiH, za izvršenje krivičnih djela i sticanje nezakonite imovinske koristi – zaključili su iz Tužilaštva BiH.

O hapšenju svog službenika oglasio se i MUP Republike Srpske, koji je uz navođenje inicijala osumnjičenog istakao da je Lubura suspendovan s posla, te da je podnesen zahtjev za provođenje unutrašnjeg postupka.

Prema nezvaničnim informacijama, Lubura je i u jako dobrim vezama s Bojanom Cvijetićem, uhapšenim u akciji kodnog naziva “Transporter”, kada je zaplijenjeno više stotina kilograma droge.

Pranje novca

U ovoj akciji, kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, do sada je uhapšeno i više inspektora MUP Republike Srpske.

Osumnjičeni u akciji “Transporter” uhapšeni su jer su, između ostalog, za komunikaciju koristili aplikaciju “Anom” i “Skaj”, koju je osmislio FBI.

sud i tuzilastvo BiH
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Izvor Srpskainfo još ranije je pojasnio da je policija razbila ovu kriminalnu grupu i prikupila brojne dokaze protiv njih.

Upravo dekripcijom aplikacija “Skaj“ i “Anom“ policija je prikupila dovoljno dokaza o načinu rada, ali i o tome ko je i kakvu ulogu imao u ovoj kriminalnoj grupi.

– Nabavljali su skupocjena vozila, koja su dalje slali za Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, i tako plaćali naručenu drogu. Uglavnom se radilo o luksuznim vozilima i terencima, čije su cijene prelazile i 100.000 maraka – ispričao je ranije naš izvor.

Drogu su najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i samoproglašenom Kosovu, zatim je prevozili u BiH, te je dalje krijumčarili prema Hrvatskoj i zemljama Evropske unije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tokom istrage, policija je prikupila informacije da su se trgovinom droge bavili još od 2019. godine i sumnja se da su se domogli velike zarade.

 – Utvrđeno je da su novac zarađen od trgovine narkoticima pokušavali ubaciti u legalne tokove. Sumnja se da su novac “prali” preko svojih firmi, ali i kupovinom i prodajom skupocjenih vozila i nekretnina – naveo je izvor Srpskainfo.

Zbog svega je još ranije pokrenuta finansijska istraga koja je utvrdila višemilionski nesrazmjer između prijavljene imovine i legalne zarade.

Zbog svega je policija u međuvremenu oduzela veći broj luksuznih automobila za koje se sumnja da su služili za “pranje” novca.

Trojanski konj FBI

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu “Anom”, koju su koristili kriminalci širom svijeta, kako bi prikupljao poruke koje razmjenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Preko svog svjedoka-saradnika FBI je “Anom” prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji kao novu, šifrovanu komunikaciju koju niko ne može da prati, prisluškuje i “uđe u nju”. Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i u druge zemlje. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz više od 90 zemalja skinuli su aplikaciju “Anom”, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Njemačke, Španije i Srbije. Na kraju je stigla i u BiH.

“Anom” je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Sa tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Tako je bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu