Svijet

Orban ljubomoran na komšije “Hrvatska nam je uzela more”

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se juče s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen s kojom je razgovarao o embargu koji EU želi uvesti na rusku naftu.

Orban ljubomoran na komšije “Hrvatska nam je uzela more”
FOTO: VICTOR LERENA/EPA

Tom prijedlogu Evropske unije se protivi Mađarska, a Fon der Lajen je nakon sastanka istakla kako je tokom razgovora s Orbanom ostvaren napredak.

Jedan evropski diplomat je za AFP rekao kako Mađarska za sigurno snabdijevanje naftom treba novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru, pa zbog toga traži garanciju da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture kao i garanciju o evropskim finansijskim sredstvima.

Politico piše da bi izvor frustracije za Orbana moglo biti upravo to što Hrvatska ima more, što je implicirao u izjavi datoj prošle sedmice kada je rekao da je “hrvatsko more oduzeto Mađarskoj”.

Pročitajte još

– Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je Orban misleći na hrvatsku obalu koja je nekad bila pod Ugarskom, piše Politico, prenosi Avaz.

Inače, Mađarska je najveći protivnik zajedničkog EU embarga na evropsku uniju. Kako bi se sankcije uvele svih 27 članica ih moraju jednoglasno podržati.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije