Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ORGANIZOVAO ŠVERC KOKAINA IZ JUŽNE AMERIKE Narkobos Majkl Doković koristio i falsifikovane isprave BiH

Hronika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Jutarnji list objavio je informacije o velikom narkobosu koji je iz Zagreba iz svoje vile u proteklim godinama organizirao šverc kokaina iz Južne Amerike.

Kako se navodi, decenijama se krio iza lažnih identiteta, a u proteklim godinama koristio se imenom Živko Jović, s falsifikovanim ispravama BiH.

Majkl Doković (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otada je koristio puno imena.

Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog vijeka kao Majkl Doković  i Majkl Bugati. Kada se 1994. na Floridi oženio s kćerkom tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Miajk Ilirani.

U posljednje je vrijeme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin. Doković je već dva mjeseca u zatvoru u Švajcarskoj. Uhapšen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je netom prije privatnim mlažnjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizovana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija širom svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći, navodi Jutarnji.hr.

Osim Dokovića, USKOK je za pripadnost navodnoj grupi osumnjičio još sedam osoba. Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokoviću u policijskom suistemu tražio identitete osoba koje bi zatim Doković koristio za izradu vlastitih falsifikovanih dokumenata stvarajući nove identitete.

Doković, češki pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević iz Velike Gorice pali su u Bazelu kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina. Dražen Letić i Dokovićeva djevojka Nevenka Čuturić uhapšeni su 13. jula u Srbiji.

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj su uhapšeni i Lešić te Pero Šarac zvani Pjer (47), muškarac kojega USKOK sumnjiči da je bio kontakt-osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Određen im je istražni pritvor.

(Jutarnji list)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO