Iz našeg ugla

„Orlovi“, pobijedite i začepite usta svima!

Istorija loših odnosa u reprezentaciji na Svjetskim prvenstvima traje još od 1990. godine, kada je igrala bivša SFR Jugoslavija, a da li je nastavljena i ovog puta kada se činilo da je konačno napravljen homogen tim?

„Orlovi“, pobijedite i začepite usta svima!
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trijumf nad Portugalom u odlučujućoj utakmici kvalifikacija za plasman u Katar i osvajanje prvog mjesta u grupi Lige nacija donijeli su optimizam svim navijačima Srbije, međutim, poslije dva meča u kojima je osvojen bod počele su da kruže razne informacije o tome da je „pukla svlačionica“. Da li je to nastavak serije, a prošlost je jako bolna.

Pomenuli smo Mundijal u Italiji, već tada uveliko se radilo na razbijanju države, ali nisu igrači bili podijeljeni (samo) zbog različitih nacionalnosti. O pokojnicima sve najljepše, ali je nekadašnji selektor Ivica Osim imao svoje favorite, ušao je u sukob sa Dejanom Savićevićem, postojali su mini-klanovi. Ipak, igra je bila dobra, a samo nesreća u penal ruletu je zaustavila „plave“ u četvrtfinalu protiv Argentine.

Okosnicu generacije SR Jugoslavije 1998. godine činili su igrači koji su bili u najboljim ekipama Evrope i svijeta, međutim, radili su i menadžerski lobiji. Malo je nedostajalo da tim savlada Holandiju i prođe u četvrtfinale, a selektor Slobodan Santrač je odmah otišao.

Reprezentacija Srbije i Crne Gore je 2006. u Njemačkoj bila posljednja, a što zbog odluke selektora Ilije Petkovića da na Mundijal povede sina, što zbog drugih (čitaj: menadžerskih) okolnosti atmosfera nije bila nimalo dobra.

„Porodicu“ u nacionalnom timu napravio je Radomir Antić, međutim, iznad njega bila je fudbalska vlada predvođena Tomislavom Karadžićem. Sigurno se ima šta prigovoriti reprezentativcima, posebno zbog poraza od Australije, još se uvijek sjećamo njihovog pijančenja uz cigarete, ali rad Saveza tada nije pratio nažalost sada pokojnog Antića.

I konačno, pred prošlo Svjetsko prvenstvo u Rusiji smijenjen je Slavoljub Muslin pod kojim je ekipa igrala veoma dobro, o pravim razlozima može samo da se nagađa, ali je i ovog puta bilo „guranja u tim“. Takmičenje je okončano u grupi bolnim porazom od Švajcarske, mada su srpski reprezentativci tada oštećeni sudijskim odlukama.

E, sada je isplivala afera „spavanja sa suprugom saigrača“. Reprezentativci se tome smiju, demantuju sve, pa se postavlja pitanje da li u svemu ima osvete selektoru Draganu Stojkoviću jer nije poveo nečijeg pulena. Piksi je dobro radio do odlaska u Katar, a da li je stvarno „izgubio“ svlačionicu ili je sve plod nečije mašte?

„Orlovi“, pobijedite Švajcarsku i začepite usta svima, samo tako nacija će biti ubijeđena da je sve izmišljotina!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu