Gradovi

Osam porodica povratnika i raseljenih lica dobilo ključeve novih stanova u Brčkom

Ključeve stanova izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH porodicama povratnika i raseljenih lica uručili su danas Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, predstavnici OSCE-a, partnerske zemlje Srbije i Igmanske inicijative.

Osam porodica povratnika i raseljenih lica dobilo ključeve novih stanova u Brčkom
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Riječ je o višečlanim porodicama teškog socijalnog stanja i samohranoj majci sa šestoro djece koji će prvi put dobiti svoj krov nad glavom. Ova zgrada je specifična jer su uz pomoć Igmanske inicijative u nju uložena dodatna sredstva kako bi bila opremljena za potrebe porodica koje će se u njih useliti, što do sada nismo radili – rekla je ministarka Borovac.

Pojasnila je da je riječ o jednoj od dvije zgrade koje se grade u Brčkom i 18 kuća za povratak i lokalnu integraciju.

– Posebno ohrabruje vraćanje povjerenja i suživota u svim mjestima gdje se sprovodi Regionalni stambeni program, a to nije mali broj mjesta u BiH. Do sada je uključeno 89 opština, a sa još 20 opština riječ je o više od dvije trećine BiH. Cilj države je da interno raseljena lica i izbjeglice nađu krov nad glavom i da se trajno riješi pitanje raseljenja u BiH- rekla je Borovac.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Podsjetila je da još uvijek 8.700 izbjeglica iz BiH živi u susjednim zemljama, a unutar BiH je preko 90.000 interno raseljenih lica.

– Nakon 26 godina podstanarskog staža ovo je konačno rješenje za moju tročlanu porodicu – rekao je Fahrudin Kalesić jedan od korisnika novosagrađenih stanova.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta istakao je da je izgradnjom stambene zgrade sa osam stanova prvi put po principu socijalnog stanovanja trajno riješeno stambeno pitanje za porodice povratnika i izbjeglica.

– Nama preostaje da na principima dobre saradnje koju smo ostvarili sa Ministrarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i donatorima nastavimo i realizaciju projekta zatvaranja kolektivnih centara – rekao je Milić.

Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju pojasnio je da je da je njihov zadatak, za koji su dobili podršku EU, da opremaju stanove sagrađene u okviru Regionalnog stambenog programa i da će nakon stanova u Brčkom krajem godine u Prijedoru opremiti 15, a u Tuzli 34 stana.

Planirano je da se kroz ovaj program do 2021. godine obezbijede 3.202. stambene jedinice u BiH i riješi pitanje oko 10.000 korisnika.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa u četiri partnerske zemlje regiona donatori su do sada izdvojili 287 miliona evra od čega je 234 miliona evra obezbijedila Evropska unija, a od ukupnog iznosa na BIH se odnosi 64,5 miliona evra.