Hronika

“Osjetio sam metak u grudima” Ispovijest mladića kojeg je ranio MASOVNI UBICA Uroš Blažić

Jovan Ranković iz Malog Orašja zadobio je četiri metaka iz "kalašnjikova" u krvavom pohodu Uroša Blažića početkom maja ove godine.

Jovan Ranković
FOTO: INSAJDER TV / SCREENSHOT

U ispovijesti za “Insajder” Ranković se prisjetio kobne noći u kojoj je devet mladih života ugašeno, a 13 njih zadobilo teške tjelesne povrede.

Svoj bezumni pir Blažić je započeo u selu Malo Orašje. Na društvo okupljeno u blizini fudbalskog terena sasuo je kišu metaka iz nelegalno posedovanog “kalašnjikova”. Za samo jedan minut usmrtio je Marka Mitrovića, Nemanju Stevanovića, Lazara Milovanovića, Aleksandra Milovanovića i petnaestogodišnjeg Nikolu Milića. Petorica mladića su ranjena, od kojih je Petar Mitrović preminuo u bolnici. Četvorica mladića imali su sreću da ih ne pogodi nijedan metak.

– Došla su kola oko pola 23h, stao je neko kod kola, mi nismo obraćali pažnju, jer smo očekivali još društva. Stao je kod auta i rekao “lezite dole”. Počeli smo da se smijemo, a neko mu je rekao: “aj na pivo” i ja sam mu rekao: “ajde, baki, ladno” – prisjetio se Ranković.

Umjesto odgovora stigli su rafali.

– Onda je počeo da puca po nama i ja gledam varnice izbijaju iz puške i ja se ne pomjeram. I kada sam osjetio da me udara u ruku i u grudi, vidim da ne mogu da pomjerim ruku. Pipnem – vidim, ide mi krv i onda sam stao ovde iza drveta – kaže Jovan Ranković, mladić ranjen u Malom Orašju.

Na okupljene mlade Uroš Blažić je pucao iz automatske puške “kalašnjikov”. Po izlasku iz automobila ispalio je dva rafala. Zatim je prišao ranjenima i ponovo pucao, prenosi Blic.

– Prišao je, pucao je po ranjenima i onda je vidio mene iza drveta, i rekao mi je lezi dole. Krenuo sam da legnem ili da pobjegnem, ne znam sad, ali kako sam se pomjerio ponovo je pucao u mene – prisjeća se mladić i dodaje:

Pročitajte još

– Čujem korake, ali ne znam da li ide ka meni ili gdje. Čuo sam žicu i kao vrata od kola, daje gas i odlazi – kaže Ranković.

Jovan koji je bio pogođen sa četiri metaka uspio je da pozove Hitnu pomoć u Smederevu, međutim, umjesto neophodne pomoći, uslijedio je odgovor koji nije očekivao.

– Rekao sam da se desila pucnjava u Malom Orašju i rekao sam da ima dosta ranjenih i mrtvih . On meni kaže – gospodine, da li ste vi obavijestili policiju. Rekao sam im, čovječe nama treba pomoć. Oni su mi rekli da moram da obavestim policiju, pa policija nas da bi mogli da dođu. Došli su poslije 40 minuta, iz Mladenovca za 20 minuta. Čuo sam glasove nisam znao čije. Prvi mi je pomogao čika, zaustavio mi je krvarenje. Dobio sam metak u ruku, drugi u stomak, treći pored pluća izašao je iza, četvrti kod kičme, izašao je sa prednje strane – kaže Ranković.

“Nije rekao ni riječ, samo je pucao”

Načelnik odjeljenja za suzbijanje organizovanog opšteg kriminaliteta MUP Igor Krtolica kaže da je prvi poziv za prijavu masakra stigao nešto poslije pola 23 časa.

– Prvi poziv upućen je policijskoj upravi Smederevo u 22.37 gdje od strane jednog od oštećenih upućen poziv da se u Malom Orašju u blizini fudbalskog terena dogodilo pucanje i da ima dosta ranjenih. Na taj poziv kreću patrole policije i četiri vozila Hitne pomoći – kaže Krtolica.

Dok policija kreće na prvo mjesto zločina, ubica Blažić već kreće na drugu lokaciju. Zaustavio se poslije tačno 4.300 metara ispred kuće porodice Mijailović, “kalašnjikov” ostavlja u vozilu, a na ulicu izlazi naoružan pištoljem. Ispostavilo se, takođe, nelegalnim. Na tom mjestu ranio je četvoricu muškaraca.

U kuću Milomira Mijailovića samo minut prije nego što su odjeknuli hici ušli su njegova supruga, sin i trogodišnji unuk. Do same ulice ostali su Milomir, njegov brat Predrag, koji živi u kući pored i dvojica majstora koji su Mijailovićima namještali kapiju.

– Samo što su oni ušli u kuću, staje “mercedes” sivi i ja sam prvo pomislio da neko hoće nešto da pita. Međutim, on izlazi, staje ovde, uzima pištolj i opali metak u majstor. Ovaj pade “joj” i odmah je počeo da puca na mene. Burazer izlazi, i njega je pogodio na terasi.

Sva četvorica su ranjeni, ukupno je ispalio sedamnaest hitaca bez riječi. Psihijatrijskim vještačenjem dokazano je da Uroš Blažić u tim momentima nije bio neuračunljiv.

Usmrtio devetoro, 13 ranio

U. B. se sumnjiči da je 4. maja na teritoriji Smedereva i Mladenovca, hicima iz automatske puške ubio devet, a ranio 13 osoba, saopštilo je ranije Više javno tužilaštvo u Smederevu koje vodi istragu u ovom slučaju.

On se nalazi u pritvoru od 5. maja, kada je i uhapšen. Nekoliko dana kasnije uhapšen je njegov otac R. B. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu