Gradovi

OSTALA JOŠ TRI NEPRODATA STANA Novi poziv za mlade BRAČNE PAROVE iz Trebinja

Gradska uprava Trebinje ponovo je objavila javni poziv za kupovinu stana u zgradi za mlade bračne parove, koje se gradi u Zasad polju.

OSTALA JOŠ TRI NEPRODATA STANA Novi poziv za mlade BRAČNE PAROVE iz Trebinja
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Nakon nekoliko javnih poziva ostala su 3 neprodata stana, jer mladi bračni parovi nisu zadovoljili kriterijume banke koja ih kreditira.

Poslije ponovljenog poziva u maju, kada su promijenjeni neki kriterijumi, bilo je dosta zainteresovanih, ali neki nisu uspjeli da dobiju kredit od banke. Ovaj poziv ponovo objavljujemo, jer su se u nekim slučajevima promijenili uslovi za dobijanje kredita. Takođe, bilo je mladih koji su bili skeptični da li će se zgrada uopšte graditi i kojim tempom, pa nisu konkurisali. Kad su vidjeli da je ona već ozidana, javljaju nam se oni koji žele da na ovaj način riješe stambeno pitanje – objašnjava gradonačelnik Mirko Ćurić.

Posljednji javni poziv ima iste uslove kao i onaj objavljen u maju ove godine. U majskom pozivu izmjenjeni su finansijski uslovi, pa umjesto prvobitnih ukupnih mjesečnih primanja do 1.200 KM po paru, ona su od 800 do 1.500 KM.

Korisnici ovog  programa su bračni parovi do 38 godina starosti, koji imaju državljanstvo BiH, a jedan od njih mora imati prebivalište u Trebinju najmanje 5 posljednjih godina.

Uslov je i da podnosilac zahtjeva u svom vlasništvu ili suvlasništvu nema stambenu jedinicu.

Parovi prikom prijavljivanja na ponovljeni javni poziv moraju podnijeti i uvjerenje o zaposlenju uz potvrdu da je poslodavac uplatio doprinose za radnike, kao i izvod iz centralnog registra kredita.

Dodatno se boduju zahtjevi djece poginulih i umrlih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije. Najviše bodova dobijaju mladi do 24 godine, kao i oni koji imaju primanja od 800 KM.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Osim promjene finansijskih uslova, u dosadašnjim javnim pozivima mijenjana je i starosna granica mladih bračnih parova, koja je povećana sa 32 na 38 godina, kao i to da je dovoljno da jedan bračni partner ima prebivalište u Trebinju u posljednjih 5 godina.

Otplatni rok kredita je do 25 godina, bez obzira na površinu stana, a novi javni poziv otvoren je do 10. oktobra.

Na lokalitetu Zasad polje u Trebinju krajem marta počela je gradnja stambene zgrade za mlade bračne parove u okviru programa subvencionisane stanogradnje.

Ovim programom trebinjska gradska uprava je po prvi put omogućila kupovinu stana po znatno nižoj cijeni od tržišne onima koji tek zasnivaju porodicu.

Kako je ranije najavljeno, rok izgradnje zgrade za mlade bračne parove je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta 2,8 miliona KM.

U gradskoj upravi su objasnili da je izabran izvođač radova koji je ispunjavao njihove uslove o visini cijene stana, a da se građevinarima isplatilo ući u ovaj posao, jer imaju obezbijeđenu prodaju.

Kvadrat 1.250 KM

Gradska uprava Trebinje je prva u RS pokrenula ovakav program pomoći mladim bračnim parovima, a u cilju podsticanja mladih ljudi da na jugu RS zasnivaju porodicu i ostaju u Trebinju.

Zgrada  za mlade bračne parove sa 40 stanova je u prvoj građevinskoj zoni u bilizini centra grada. Cijena kvadrata stana je 1.250 KM.