Društvo

OSTALI U ČUDU Pio je kafu sa komšinicom u dvorištu, a onda im se PRIDRUŽIO MEDVJED (VIDEO)

Zna se da je Tara stanište velike populacije mrkih medvjeda, a poznato je i da ove zaštićene zvijeri zalaze po planinskim selima da bi se gostile na imanjima mještana – uglavnom kradomice, kad ih niko ne vidi, i to na bezbjednoj udaljenosti od ljudi.

OSTALI U ČUDU Pio je kafu sa komšinicom u dvorištu, a onda im se PRIDRUŽIO MEDVJED (VIDEO)
Foto: screenshot Blic

Ipak, jedno meče je prošlog vikenda kuražno odstupilo od te prakse.

Ne mogavši da odoli zovu zrelih višanja na jednom imaju u zaseoku Božići na Zaovinama, riješilo je da se počasti ne mareći na prisustvo čovjeka.

Prišlo je drvetu, popelo se na tarabu i jelo višnje.

Komšinica i ja smo sjedili u dvorištu i pili kafu. U jednom trenutku opazili smo meče, teško 70-80 kilograma, koje nam je prišlo na nekoliko metara. Ne obraćajući pažnju na naše prisustvo popelo se na ogradu i jelo višnje sa drveta. Kako je vešto obrstilo višnju, a da nijednu grančicu nije polomilo, pa to čovjek i sa najvećom pažnjom ne bi mogao da uradi! Nismo mu prilazili, niti smo pokušavali da ga otjeramo – priča za Blic Zoran Prljević, Užičanin koji ima imanje na Tari i koji je prisustvovao medinoj gozbi.

Meče je, kaže on, pola sata jelo višnje, i zabavljeno svojim poslom tek s vremena na vrijeme okretalo glavu prema ljudima koji su ga posmatrali iz neposredne blizine.

Tek pošto je pojelo posljednji plod koje je moglo da dohvati sišlo je sa ograde i bez žurbe otišlo kroz selo.

Priča Prljević da je u području Zaovina često viđao medvjede i po šumi, i na putevima i u blizini kuća, ali ovo mu je prvi put da mu je životinja došla bukvalno pred noge.

Video možete pogledati OVDJE.