Svijet

Ostavili su otvorena vrata, a zbog GOSTA koji je ušao u kuću ZAVRŠILI SU U PODRUMU (VIDEO)

Stariji bračni par iz Sjeverne Kalifornije je u ponedjeljak uveče imao susret sa neočekivanim “gostom”. Naime, u njihovu kuću u podnožju Sjera Nevade, ne tako udaljenu od nacionalnog parka “Josemiti”, je ušetao kuguar.

Ostavili su otvorena vrata, a zbog GOSTA koji je ušao u kuću ZAVRŠILI SU U PODRUMU (VIDEO)
Foto: Tuolumne County Sheriff/Facebook

Divlja mačka je iskoristila nepažnju para i kroz ulazna vrata utrčala unutra, prije nego što su vlasnici postali svjesni šta im se dogodilo – rekla je policajka Andrea Benson.

Kada je životinja shvatila da nije sama, uletjela je dublje u kuću, da bi na kraju završila u kupatilu. Vlasnici su potom zatvorili vrata te prostorije i zaključali se u podrumu.

An intruder caught in the act! Last night, our deputies were called to the 16000 block of Oakhaven Lane in Sonora for reports of a break-in.The perpetrator slyly made his way through the open front door of the home. He did not threaten the resident or steal anything. After being spotted, he tried to make a run for it but ended up cornered in a bathroom. Fish and Wildlife were contacted and assisted our deputies in coaxing the mountain lion out of the second story bathroom window. He did get a stern warning about the break-in before being released. Fish and Wildlife do not consider mountain lion sightings near human habitation a public safety concern as long as the lion is not exhibiting aggressive behavior towards people. Mountain lions tend to be shy and extremely stealthy. That said, keep doors to your home and outbuildings closed and secure. If you do encounter a mountain lion here are some helpful safety tips: make noise, act defiant and not afraid, maintain eye contact, never run away, slowly create distance, and fight back if you’re attacked!

Posted by Tuolumne County Sheriff on Monday, September 16, 2019

Iako uznemireni, uspjeli su da pozovu policiju. Lokalni šerif i Državno odjeljenje za ribe i divlje životinje su uz pomoć merdevina uspjeli da zavire u kupatilo koje se nalazilo na drugom spratu. Nakon što su dobili dozvolu vlasnika kuće, razbili su staklo na prozoru kako bi izvukli životinju napolje.

– Policajci su pravili buku i lampama obasjavili prozor kako bi životinji dali do znanja da postoji šansa za bijeg. Na kraju se naša akcija ispostavila kao uspješna, te je kuguar napokon izašao van – izjavila je Bensonova.

– Kugar je pobjegao nazad u pustinju nakon što smo ga oslobodili iz kupatila – rekao je Patrik Foj iz sektora za zaštitu divljih životinja.

– Prije nego što smo pustili životinju, upozorili smo je na kaznu koja joj sljeduje ukoliko odluči da ponovi provalu – stoji u šaljivom opisu iznad video snimka koji je šerifova kancelarija objavila na Fejsbuku.

Kako tvrdi Foj, Kalifornija je poznata kao stanište kuguara, ali do kontakta između ovih životinja i ljudi rijetko dolazi:

– Većina kuguara se drži podalje od ljudi. Istina je da oni traže hranu, ali ne u nečijoj kući. Ne možemo da pretpostavimo zašto bi ovakva životinja uradila ono što je uradila.

Sudeći po riječima Patrika Foja, rijetki su i slučajevi u kojima bi se kuguari našli u nečijoj kući.

– Prije dvije godine je ista životinja završila u jednoj kući u San Francisku i napala psa koji se nalazio unutra. Još jedan slučaj se dogodio nekoliko mjeseci ranije, u jednom stanu u blizini Sakramenta.

Iako kuguari uvijek traže plijen, oni rijetko bivaju štetni po ljude. Posljednji smrtni slučaj u Kaliforniji zabilježen je 2004. godine.

(The Guardian)