Svijet

“SAMO MU SE TRAMP RADUJE” Mediji pred Erdoganovu posjetu Americi

Američki predsjednk Donald Tramp jedva čeka da se vidi sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali je teško pronaći bilo koga drugog u Vašingtonu ko dijeli njegov entuzijazam, piše CNN pred današnju posjetu Erdogana Vašingtonu.

“SAMO MU SE TRAMP RADUJE” Mediji pred Erdoganovu posjetu Americi
FOTO: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/EPA

Američka televizija ističe da je turski predsjednik nepoželjan gost u mnogim dijelovima američke prestonice.

Tokom njegove prošle posjete, pripadnici njegovog obezbjeđenja pokazali su u sukobu sa demonstrantima “divljački izliv autoritarizma” na ulicama Vašingtona, navodi CNN.

Ni u njegovom odsustvu stvari se nisu promijenile njegova odluka o upadu turskih trupa na sjeveroistok Sirije izazvala je skoro sveopšti gnjev u američkom Kongresu, kao što je bio slučaj i prilikom kupovine sofisticiranog ruskog naoružanja i udruživanja sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ipak, navodi CNN, Erdogan može da očekuje crveni tepih od Trampa, koji je, tvrdi, opsjednuti stranim “snagatorima”. To će samo doprinijeti neprijateljstvu poslanika koji već misle da je Tramp izmanipulisan da bi dao zeleno svjetlo za Erdoganov marš u Siriju.

– Ne budite opasan momak. Ne budite budala – napisao je Tramp u bizarnom pismu Erdoganu prošlog mjeseca, upozoravajući ga da ne ide predaleko sa operacijom.

Tramp će, međutim, biti pun osmijeha kada se budu sastali, jer poslije otvaranja puta za stratešku i humanitarnu katastrofu za kurdske saveznike SAD u regionu, on prisvaja zasluge da je spasao hiljade života tako što je zaustavio sukobe.

Američki predsjednik takođe želi pohvale zato što je sklonio svoje trupe sa opasnog terena, iako su neki ostali da bi spriječili ponovno oživljavanje Islamske države.

Tramp takođe može da posmatra susret sa Erdoganom kao kontraprogramiranje protiv javnih saslušanja u istrazi za impičment, koja počinju danas, ali, kako CNN zaključuje, ideja da predsjednik može da vidi vrijednost u tome što stoji sa stranim liderom optuženim za kršenje prava na različito mišljenje i slobodu izražavanja u trenutku kada je optužen za zloupotrebu moći, predstavlja komentar vremena.