Gradovi

OŠTEĆENO VIŠE OD 800 OBJEKATA Janjetović: Neki građani još žive u kontejnerima

Na području Kostajnice u zemljotresu je oštećeno više od 800 stambenih objekata, gotovo polovina od ukupnog broja, i neki od građana još stanuju u kontejnerima ili privremenom smještaju.

OŠTEĆENO VIŠE OD 800 OBJEKATA Janjetović: Neki građani još žive u kontejnerima
FOTO: SRNA

Rekao je ovo danas načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović i naglasio da očekuje da u roku od dva mjeseca budu završene procedure koje je neophodno sprovesti da bi se počelo sa sanacijom oštećenih objekata.

Predstavnici opština i gradova koji su pomogli lokalnim zajednicama stradalim u zemljotresu okupili su se danas u Kostajnici kako bi pružili podršku i iskazali razumijevanje i solidarnost.

Događaj je organizovan u okviru kampanje “Čuvajmo sebe, čuvajmo jedni druge”, koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a u kojoj su brojne lokalne zajednice odgovorile na potrebe ugroženih zajednica i uputile im različite vidove pomoći.

Janjetović je rekao novinarima da je svaka pomoć koja je stigla nakon zemljotresa nemjerljiva za građane Kostajnice i zahvalio svima koji su pomogli.

– Važno je za ljude koji nemaju krov nad glavom da znaju da nisu zaboravljeni i da ima ljudi dobre volje – istakao je Janjetović.

Snježana Ružičić, načelnik opštine Jezero koja je među prvima pritekla u pomoć, rekla je da je ova opština simbolično pomogla Kostajnici i Domu zdravlja u Bihaću.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Mi, kao mala opština, imamo probleme sa poplavama i znamo koliko je teško suočiti se sa prirodnim katastrofama. Ovo je divan projekat koji kroz međureligijski dijalog pravi pomak i napredak – navela je Ružičićeva.

Majda Behrem-Stojanov, direktor projekta PRO budućnost koji sprovodi organizacija CRS, istakla je da su ovakvi događaji i akcije izuzetno značajni za građane opština koje su pogođene nevoljom, ali i za širu javnost BiH jer se ujedinjuju načelnici i gradonačelnici iz svih krajeva BiH.

U okviru kampanje “Čuvajmo sebe, čuvajmo jedni druge” više od stotinu porodica iz Kostajnice, Kozarske Dubice i Novog Grada, te Dom zdravlja u Bihaću, dobili su pomoć USAID-a u ublažavanju posljedica zemljotresa koji je pogodio ova područja u decembru prošle godine.

Ovu akciju solidarnosti podržale su i brojne lokalne zajednice iz BiH, među kojima su Kiseljak, Mrkonjić Grad, Centar-Sarajevo, Teslić, Jezero, Bosanska Krupa, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Žepče, Livno, Široki Brijegi i Banjaluka.

Prihvati notifikacije