Društvo

OŠTRE MJERE Srbi mogu da uđu u Češku samo ako imaju JASNO DEFINISAN RAZLOG

Državljani Srbije i Crne Gore od sutra će moći da uđu u Češku samo ukoliko imaju jasno definisane razloge za to, dok će Česi, koji se vraćaju iz ove dvije zemlje, morati da se testiraju na korona virus ili idu u karantin, prenose češki mediji.

OŠTRE MJERE Srbi mogu da uđu u Češku samo ako imaju JASNO DEFINISAN RAZLOG
Foto: Aleksandar Slavkovic/RAS Srbija

Čeh dejli objavio je danas na Tviteru da će od sutra Česi, koji se vraćaju iz Srbije i Crne Gore, morati da se testiraju na korona virus ili idu u karantin zbog, kako navodi, pogoršanja epidemiološke situacije u tim državama.

Češko Ministarstvo zdravlja prije dva dana je stavilo Srbiju i Crnu Goru na listu zemalja u kojima postoji veliki rizik od zaraze korona virusom i najavilo da će od 13. jula Česi, koji se vraćaju iz ove dvije zemlje, morati da se testiraju na korona virus ili odu u karantin, prenijela je tada češka agencija ČTK pozivajući se na navode tog ministarstva.

Ministarstvo je navelo u saopštenju da se Srbija i Crna Gora više ne nalaze u zelenoj kategoriji, u koju spadaju zemlje sa niskim rizikom od širenja korona virusa, već su prebačene u crvenu kategoriju zemalja koje nisu članice EU, na koje se primjenjuju određene zastitne mjere, prenosi sajt expats.cz.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Češke Zuzana Štičova rekla je za ČTK da državljani Srbije i Crne Gore od sutra mogu da uđu u Češku samo ukoliko postoje jasno definisani razlozi za to, kao što su posao, porodica, zdravlje ili hitna vanredna situacija.

Jedina zemlja EU koja je na listi država crvene kategorije je Švedska, te Česi, kao i stranci, po dolasku iz te zemlje, takođe, moraju da se podvrgnu testu na korona virus ili da odu u dvonedjeljni karantin.

Međutim, za razliku od Srba i Crnogoraca, Šveđani mogu da uđu u Češku bez davanja razloga i, samim tim, mogu da borave u Češkoj kao turisti, dodaje expats.cz.