Svijet

Osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva cijele porodice, a 33 godine kasnije jedan telefonski poziv bi mogao da ga OSLOBODI

Džeremi Bamber, jedan od 38 Britanaca osuđenih na doživotni zatvor zbog ubistva, nikada nije prestao da tvrdi da je nevin i da traži novo saslušanje koje mu sada, poslije 33 godine iza rešetaka, možda bude odobreno.

Osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva cijele porodice, a 33 godine kasnije jedan telefonski poziv bi mogao da ga OSLOBODI
Foto: SC7901/Youtube Screenshor

Bamber je sam sproveo istragu sopstvenog slučaja. Njegova ćelija preplavljena je kutijama u kojima su brojni dokumenti, zapisi, izjave i fotografije, a među njima je i dokaz jednog telefonskog poziva za koji vjeruje da će ga konačno osloboditi.

Zločin se desio 1985. godine. Uspaničeni Bamber je pozvao policiju i rekao im da ga je njegov otac nazvao zato što je njegova sestra Bambi “poludila i uzela pušku”. Policajci su Bambera sreli na putu prema kući, a zatim su zajedno produžili do nje.

Na mjestu zločina su zatekli izrešetana tijela Bamberovih roditelja, Nevila i Džun, njegovih sestrića Nikolasa i Danijela, kao i njegove sestre, manekenke Šile, zvane Bambi, sa Biblijom i puškom u rukama. Namještaj je bio ispreturan kao da se u kući odigrala velika borba.

Nikada nije utvrđeno kojim redoslijedom su čanovi porodice stradali, ali je sve ukazivalo na to da je Bambi poubijala svoje najbliže, osim usvojenog brata Bambera koji je u tom trenutku bio van kuće i zvao policiju.

A onda je došlo do preokreta. Rođaci koji su nasledili imanje su u ormaru našli prigušivač za pušku očišćen od krvi, a policija je na osnovu toga zaključila da Bambi nikako nije čistila i sakrivala priguivač prije samoubistva.

Bamber je tada postao glavni osumnjičeni, a nakon što su mu brojni svjedoci oborili alibi, on je uhapšen i osuđen.

Međutim, nakon decenija pažljivog prikupljanja dokaza njegove nevinosti, on tvrdi da je konačno našao onaj koji će pokazati na nije bio na mjestu zločina u noći ubistva.

Kako Bamber i njegov pravni tim tvrde, nađen je telefonski dnevnik koji pokazuje da je on policiju pozvao iz svoje kuće, a ne iz četiri kilometra udaljene porodične kuće u kojoj se desio masakr.

Bamberovi advokati kaži da to potvrđuje da je njegova sestra Bambi, koja je patila od šizofrenije, počinila ubistva.

(Dejli mejl)