Hronika

OSUMNJIČEN ZA UBISTVO Izdat nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Sašom Golubom

Šest dana od raspisivanja centralne potrage Kantonalni sud u Sarajevu izdao je novi nalog policiji kojim se traži raspisivanje međunarodne potjernice za Sašom Golubom (43), koji se sumnjiči da je 29. juna u sarajevskom naselju Grbavica likvidirao Nedžiba Spahića zvanog Džiba.

OSUMNJIČEN ZA UBISTVO Izdat nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Sašom Golubom
Foto: MUP Kanton Sarajevo

Kantonalni sud Sarajevo je 8. jula 2020. godine izdao nalog Odjelu kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za raspisivanje međunarodne potjernice za licem Saša Golub – rečeno je za Avaz iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog suda Sarajevo.

Sud u ovom slučaju nije bio obavezan čekati prijedlog Tužilaštva, već je nakon nekoliko dana procijenio da su se stekli usovi za raspisivanje i međunarodne potjernice.

Time je potvrđena sumnja da je Saša Golub, najvjerovatnije, pobjegao van granica BiH, a uglavnom se špekuliše da se krije u Srbiji.

Za Golubom je 2. jula zvanično raspisana centralna potjernica kojom je zatraženo određivanje pritvora osumnjičenom.

Ubistvo Nedžiba Spahića dogodilo se 29. juna ove godine, u bašti restorana ”Paper Moon” na Grbavici. Tada je maskirani ubica prišao stolu za kojim je s još jednom osobom sjedio Spahić i u njega ispalio četiri hica, nakon čega je pobjegao.

Spahić je nedugo nakon ranjavanja podlegao na operacionom stolu u Opštoj bolnici ”Prim. dr. Abdulah Naka”, a istu veče pronađeno je vozilo koje je koristio osumnjičeni.

Policija je uhapsila Seju Hrenovicu, stavljajući mu na teret krivično djelo pomaganje. Hrenovica je, međutim, nakon ispitivanja, pušten na slobodu te je, umjesto osumnjičenog, dobio status svjedoka.

On je sve priznao u policiji te opisao svoju ulogu u cijelom slučaju rekavši da je Golub zloupotrijebio njihovo poznanstvo i iskoristio ga da sazna sjedi li Spahić u spomenutom restoranu.

Tužilaštvo KS vodi istragu i radi na nizu vještačenja, ali i pronalasku osoba koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju ubistva.