Hronika

Osumnjičen za ZLOUPOTREBU POLOŽAJA: Podignuta optužnica protiv bivšeg banjalučkog muftije Osmana Kozlića

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv bivšeg banjalučkog muftije Osmana Kozlića i nekadašnjeg predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasima Mujičića zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Osumnjičen za ZLOUPOTREBU POLOŽAJA: Podignuta optužnica protiv bivšeg banjalučkog muftije Osmana Kozlića
FOTO: RTV SLON/YOUTUBE/SCREENSHOT

Optužnicom su obuhvaćene još dvije osobe. Almir Hodžić se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, dok se Muhedin Spahić tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela falsifikovanje i uništavanje službene isprave.

Kako su rekli za Klix iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka optužnica je podignuta 7. decembra ove godine.

Naveli su da se Osman Kozlić i Kasim Mujičić terete za krivično djelo nesavjestan rad u službi, Almir Hodžić za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i Muhedin Spahić za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djela falsifikovanje i uništavanje službene isprave.

Pročitajte još

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka.

Prošle godine su službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv tri osobe, među kojima je i bivši banjalučki muftija, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili dva krivična djela i nanijeli materijalnu štetu od 1,5 miliona KM.

Tokom 2016. godine na funkciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka bio je Muhedin Spahić dok je Osman Kozlić u to vrijeme bio muftija banjalučki.

Almir Hodžić je 2016. godine bio na funkciji predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Osman Kozlić je 10. septembra 2020. godine razriješen dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu, a kako je navedeno u odluci reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, smijenjen je zbog propusta u radu na mjestu banjalučkog muftije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije