Društvo

OTKAZAN NAJBOLJI PROJEKAT U SRPSKOJ Prvi put u 18 godina djeca, zbog korone, ne mogu na more

Da, tačno je da volonteri našeg udruženja idu od vrata do vrata i skupljaju novac za dječicu oboljelu od astme. Novac nam je potreban da bismo djecu odveli na Kozaru, u vazdušnu banju.

OTKAZAN NAJBOLJI PROJEKAT U SRPSKOJ Prvi put u 18 godina djeca, zbog korone, ne mogu na more
FOTO: JAVNI FOND ZA DJEČIJU ZAŠTITU

Ovo je komentar Ilinke Macure, predsjednice “Anemona” iz Prijedora, Udruženja građana za pomoć oboljelim od astme i hronične opstruktivne plućne bolesti.

Ove godine je zbog epidemiološke situacije, odnosno zbog pandemije virusa korona otkazan projekat “Socijalizacija djece” – odlazak najosjetljivijih kategorija djece na more u organizaciji Javnog fonda dječje zaštite RS. U ovom projektu su učestvovala i djeca oboljela od astme, članovi Udruženja “Anemona”.

– Boravak na morskom vazduhu olakšava zdravstvene tegobe djece, a za većinu njih to je bio i jedini način da odu na more, jer su najčešće iz porodica prosječnog materijalnog stanja. Ove godine je projekat iz razumljivih razloga otkazan, a djeci treba podrška. Već smo ih ove sezone vodili četiri puta na Kozaru, gdje ostaju po dva dana. Tu pohađaju školu disanja, odnosno uče tehnike disanja – objašnjava Macura.

Finansije

Ona navodi da ove aktivnosti zahtijevaju novac.

FOTO: ANEMONA /FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ANEMONA /FACEBOOK/SCREENSHOT

– Nama Grad Prijedor na godišnjem nivou izdvaja određen iznos, ali to je sada tako malo da ne možemo da pokrijemo ni troškove režija Udruženja. Zbog toga aktivnosti za djecu organizujemo od donacija – objašnjava Macura.

Napominje da je škola disanja namijenjena za oboljelu djecu koja dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Ovo udruženje, kako kaže, ima oko 700 djece članova.

Osim škole disanja, Udruženje organizuje i psihološke radionice.

Pročitajte još

– Teme radionica su uglavnom o vršnjačkom nasilju, jer je riječ o djeci koja se manje bave sportom, pa su pretiliji. Takva djeca trpe vršnjačko nasilje – objašnjava Macura.

Ovo udruženje u skladu s mogućnostima nabavlja za djecu inhalatore i druga potrebna pomagala.

Efekti

Javni fond dječje zaštite Republike Srpske već 18 godina realizuje projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske”. Tokom svih tih godina u projektu je učestvovalo više od 32.000 osoba, odnosno djece 12 najosjetljivijih kategorija i odraslih (vaspitača, stručnog osoblja, roditelja-pratilaca djece sa smetnjama u razvoju).

Projektom su obuhvaćena djeca na području Republike Srpske, čije je odrastanje osujećeno nepovoljnim porodičnim, socijalnim i materijalnim uslovima, zdravstvenim i razvojnim problemima. Oni zajedno s talentovanom djecom i istaknutim sportistima (pobjednicima na republičkim i državnim takmičenjima), na inkluzivnom principu, provode deset (ili osam) dana u odmaralištu na moru.

Uzrasna dob djece učesnika je od šest do 15 godina, za osobe sa smetnjama u razvoju do 17 godina.

Uče da plivaju

Ovo je vjerovatno i najbolji projekat koji ima Republika Srpska, jer većina ove djece sigurno ne bi vidjela more. To za Srpskainfo potvrđuje i Vesna Jagodić iz Banjaluke. Njenih sve četvoro djece su prošli kroz ovaj projekat.

– Djeca su se zaista fino provela i svi su naučili da plivaju. Nikakvih zamjerki nemam. Imali su obezbijeđen prevoz, smještaj, hranu. Što je najvažnije, tih deset dana su se družili s drugom djecom – objašnjava Vesna.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja “Četiri plus”, za Srpskainfo kaže da su roditelji, članovi ovog Udruženja, i očekivali da će organizovani odlazak na more biti otkazan zbog epidemiološke situacije.

– Nadamo se da će naredne godine opet djeca biti u prilici da odu s drugarima na more. To je jako dobar projekat, a mi nastojimo da idu i djeca koja nisu socijalno ugrožena, da se zajedno druže – ističe Radovanović.

Tokom ljeta prošle godine kroz ovaj projekat na more je otputovalo oko 2.100  učesnika u 14 smjena.

Pozitivan uticaj

Projekat “Socijalizacija djece” je od 2003. do 2015. realizovan na hercegnovskoj rivijeri u Omladinskom hostelu-hotelu ”Кumbor” u Кumboru. Od 2016. godine aktivnosti su premještene u Omladinski hostel ”Užice” u Bečićima.

Ciljne kategorije su djeca uzrasta od šest do 15 godina, čiji se razvoj odvija u nepovoljnim porodičnim, materijalnim, socijalnim uslovima i/ili je osujećen razvojnim i zdravstvenim problemima, djeca sa smetnjama u razvoju i sa hroničnim oboljenjima u uzrasnoj dobi od šest do 17 godina, a izuzetno stariji sa invaliditetom, u posljednjoj smeni projekta.

Osnovni cilj projekta je da se ostvari pozitivan uticaj na razvoj djece, zadovoljavajući njihove razvojne potrebe, realizacijom prilagođenih programskih aktivnosti i stvaranjem pozitivnog, afirmativnog ambijenta u vrijeme boravka u odmaralištu.

Projekat se realizuje u saradnji sa širokim spektrom institucija, organizacija, univerziteta, udruženja i pojedinaca. Najznačajnija je saradnja sa centrima za socijalni rad i službama socijalne i dječje zaštite u svim gradovima i opštinama Srpske.