Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OTKLONJENA OPASNOST Sa zaštitne mreže na Vrbasu uklonjeno 6.000 kubika otpada

Banjaluka
Autor:

Foto : Grad Banjaluka

Ogromne količine nakupljenog otpada, procjenjuje se oko 6.000 kubika, uklonjeno sa zaštitne mreže u akumulaciji Bočac. Time je otklonjena opasnost da ogromne količine otpada dospiju u Banjuluku.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman je istakao da su ove aktivnosti uslijedile nakon što je gradska inspekcija, u saradnji sa republičkom vodnom inspekcijom i Eko centrom Bočac, pokrenula aktivnosti na uklanjanju nagomilanog otpada iz 13 lokalnih zajednica koja se nalaze uz rijeku Vrbas.

– Velike količine ovog otpada prijetile su da zaštitna mreža popusti i da na hiljade tona nakupljenog smeća krene nizvodno, prema gradu, tako da se moralo djelovati interventno – kazao je Kecman.

Foto: Grad Banjaluka

Hidroelektrane „Bočac“ su izabrale izvođača radova, koji je ovih dana uspješno uklonio sav otpad, prema procjenama, oko 6.000 kubnih metara.

U narednom periodu, kako ističe Kecman, inspekcija će pratiti dešavanja na mreži u Bočcu, te reagovati u skladu sa mogućnostima.

– Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, potrebno je sistemsko rješenje, te u proces uključiti niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i federalne opštine iz gornjeg sliva Vrbasa – kazao je Kecman.

On je dodao da je Banjaluka jedan od finansijera zaštitne mreže i gotovo jedina od lokalnih zajednica iz sliva Vrbasa koja se pridržava sporazuma o plaćanju naknade za prikupljanje otpada koji nastaje radom rijeka, a i nesavjesnim odnosom građana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO